Grade zelenu oazu u pustinji: Grad u vrtu je budućnost stanovanja VIDEO

Mnogo je lepih reči kojima se može opisati Dubai, ali bujan, tropski ili zelen sasvim sigurno nisu u vrhu te liste.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 12.09.2019.

12:40

Grade zelenu oazu u pustinji: Grad u vrtu je budućnost stanovanja VIDEO
FOTO: Depositphotos, teamtime

A sada jedna arhitektonska firma ima veliku ambiciju da mali deo tog grada pretvori u zelenu oazu, koja se može opisati upravo tim rečima. To će se desiti tokom sajma World Expo 2020.

Reč je o arhitektonskoj kompaniji WOHA, koja je osmislila izgled Singapurskog paviljona - zelenog grada koji će biti predstavljen u UAE iduće godine.

Ovo je senzacionalni projekat pravljenja oaze u arapskoj pustinji, ističe CNN.

Grad u vrtu, kako ga zovu, zauzimaće 1.550 kvadratnih metara u okviru prostora World Expo i nalaziće se na 30 minuta vožnje južno od centra Dubaija.

Biće to gusti, višeslojni i trodimenzionalni zeleni prostor, u kom će biti smešten grad. Tako su arhitekte WOHA predstavile koncept za budućnost: kao zgradu u vrtu punom drveća, žbunja i cveća.

"Ovim želimo da pokažemo da je moguće napraviti zelenu oazu bilo gde na svetu, pa čak i u pustinji", kaže Vong Mun Sum, saosnivač WOHA.

Posetioci će tako moći da šetaju pored tropskog drveća, grmlja i orhideja. Iznad vrta će biti nadstrešnica koja povezuje tri dela na kojima je gusto zasađeno zelenilo, koje se spušta nadole, stvarajući bujnu viseću baštu.

"Singapur istražuje mnoge načine da postane jedno od najzelenijih mesta na svetu i nadamo se da ćemo podeliti to znanje i inovaciju na svetskom sajmu EKSPO", kaže Vong.

Singapur je poznat kao jedan od najzelenijih gradova na svetu. Osim fascinantnog zelenog aerodroma, oni imaju i najčistije ulice i razvijenu svest o važnosti čiste životne sredine i zdravog načina života.

Tako singapurski neboderi skupljaju kišnicu za zalivanje bašta i imaju solarne panele za proizvodnju energije.

Ali kako će Singapurski paviljon dobiti vodu za sve to zelenilo u suvom Dubaiju? Kako će ih sačuvati od pregrevanja čak i usred zime?

Pa WOHA kaže da će se za navodnjavanje brinuti sistemi za desalinizaciju koji u potpunosti izlaze iz solarnih panela, dok će krov osigurati hladovinu i hlađenje.

U stvari, cilj je da paviljon bude energetski čist tokom šestomesečnog perioda Svetske izložbe.

WOHA kaže da je dizajn inspirisan konceptom "Priroda. Nega. Budućnost"

Organizatori sajma se nadaju da će ovaj paviljon biti primer koji bi ostali gradovi trebalo da slede.

"Ne želimo preterano projektovane i komplikovane metode gradnje koje nisu praktične i teško ih je ponoviti, jer neće biti održiva. Ovim paviljonom želimo da pokažemo da je održivost moguća bez ugrožavanja kvaliteta života", kaže Vong.

Sadnja više stabala i stvaranje više zelenih površina najbolji su način da se odmah preduzme akcija protiv klimatskih promena.

"Nedavne studije pokazuju da je to najefikasnije, ekonomično i široko dostupno rešenje za borbu protiv globalnog zagrevanja i to može da se uradi sada, bilo gde", objašnjava Vong.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: