Kako Kina pokušava da odloži početak globalne ekonomske krize?

Peking je odlučio da kupi američke poljoprivredne proizvode u zamenu za ublažavanje nekih ograničenja za Huavej.

Svet

Izvor: Sputnik

Četvrtak, 12.09.2019.

11:21

Kako Kina pokušava da odloži početak globalne ekonomske krize?
Foto: Depositphotos, numismarty

Analitičari smatraju da Kina čineći ustupke ne samo da se štiti od novih američkih sankcija, već i smanjuje rizik od globalne ekonomske recesije.

Još jedna eskalacija trgovinskog rata dogodila se u avgustu i izazvala je paniku na svetskim tržištima. SAD i Kina nisu uspele da se dogovore i ponovo uvedu recipročne tarife. Deo ograničenja počeo je da se primenjuje 1. septembra, dok će sve mere stupiti na snagu 15. decembra.

Trgovinski sukob negativno utiče na kinesku, evropsku i američku ekonomiju, piše Sputnjik.

"Usporavanje Kine sve više utiče na globalnu ekonomiju. Taj faktor je postao jedan od glavnih razloga razočaravajućih podataka o rastu ekonomije u zoni evra", navodi se u izveštaju američke agencije.

Rejting agencija "Fič" snizila je prognozu rasta kineske ekonomije na 6,1 odsto u 2019. godini i na 5,7 odsto do 2020. godine.

U tom kontekstu, većina glavnih finansijskih službenika vodećih svetskih kompanija predviđa globalnu ekonomsku recesiju do 2020. godine.

Uprkos ovim prognozama, SAD ne ukidaju kineske carine i, samim tim, samo povećavaju pritisak na azijsku zemlju i svetsku ekonomiju uopšte. Zato se azijski gigant sprema da napravi određene ustupke u trgovinskom sukobu.

Prema pisanju lista "Politiko", Peking je spreman da kupi malu količinu poljoprivrednih proizvoda od Sjedinjenih Država u zamenu za ublažavanje ograničenja za Huavej.

Prema mišljenju stručnjaka, na taj način Kina teži ne samo da se zaštiti od američkih carina, već i da odloži početak globalne krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

7 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: