Traže milijarde: Kijev postavlja Moskvi nove uslove zbog tranzita gasa

Moskva -- Kijev preti će od Rusije tražiti odštetu od 11 do 14 milijardi dolara, ukoliko Gasprom nastavi da insistira na svom trenutnom stavu u vezi sa tranzitom gasa.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos/doomu
Foto: Depositphotos/doomu

To je na konferenciji u Kijevu izjavio Jurij Vitrenko, izvršni direktor Naftogasa Ukrajine.

"Ako se tranzit kroz Ukrajinu nastavi, onda nećemo preispitivati tarife i tada Gasprom neće morati da nam nadoknadi taj iznos od 11 do 14 milijardi dolara. Međutim, ako budu insistirali na svom trenutnom stavu, koji će dovesti do prekida tranzita preko Ukrajine od 1. januara 2020. godine, onda ćemo ih primorati da plate i da nadoknade naše gubitke", istakao je Vitrenko.

U oktobru prošle godine Vitrenko je tvrdio da je Ukrajina već podnela tužbu protiv Rusije Međunarodnom arbitražnom sudu za nadoknadu štete, koja je, navodno, učinjena pokretanjem gasovoda Severni tok 2 i zastojem ukrajinskog gasnog transportnog sistema. Zvanični Kijev procenjuje da će gubici iznositi 12 milijardi dolara. Vitrenko je tada rekao da će se raditi "samo o kompenzaciji za izgubljeni prihod od tarifa".

Postojeći ugovori za isporuku i tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu ističu krajem 2019. godine. Za sada njihova budućnost nije sigurna. O novom sporazumu se raspravlja na trilateralnim sastancima Rusije, Ukrajine i Evropske komisije, a poslednji takav održan je u Briselu u januaru. Nova runda pregovora planirana je za septembar, piše Sputnjik.

Prema rečima ministra energetike Rusije Aleksandra Novaka, Moskva je spremna da produži ugovor za tranzit gasa preko Ukrajine pod postojećim uslovima i da nastavi isporuke Kijevu.

Novak je rešavanje sudske parnice Gasproma i Naftogasa nazvao jednom od ključnih tačaka za postizanje sporazuma.

Arbitražni sud u Stokholmu je 28. februara doneo odluku o sporu između Gasproma i Naftogasa u vezi sa ugovorom o tranzitu gasa. Sud je odlučio u korist Naftogasa i obavezao Gasprom da isplati Naftogasu 4,637 milijardi dolara za kompenzaciju, zato što nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit preko Ukrajine. S obzirom na prethodnu odluku (prema ugovoru za isporuku gasa), ruska kompanija bi trebalo da isplati manje — 2,56 milijardi dolara. Gasprom je saopštio da nije saglasan sa tom odlukom.

strana 1 od 203 idi na stranu