Italijani ne mogu da otvore firmu zbog hrvatskog lanca koji nema nijednog radnika

Još jedan strani investiror ima problem u pokretanju biznisa u Hrvatskoj.

Svet

Izvor: novac.jutarnji.hr

Sreda, 11.09.2019.

11:01

Italijani ne mogu da otvore firmu zbog hrvatskog lanca koji nema nijednog radnika
Foto: Depositphotos, grejak

Naime, italijanski maloprodajni lanac Eurospin u sukobu je sa hrvatskom firmom istog imena i slične delatnosti.

Italijanski Eurospin koji planira otvaranje prodavnica u hrvatskim gradovima sa više od 10.000 stanovnika, odlučio je da pokrene sudski spor u kojem traži brisanje hrvatskog Eurospin trejda iz sudskog registra.

Eurospin trejd osnovan je sa kapitalom od svega deset kuna (160 dinara), sa Goranom Čosićem na čelu, piše novac.jutarnji.hr.

Prema dostupnim informacijama, Čošićeva firma nema nijednog radnika, a pre Eurospin trejda, on je osnivao pa gasio nekoliko manjih firmi za trgovinu i usluge.

I Eurospin trejd, ako sud usvoji tužbu italijanske firme, čeka ista sudbina. Čosić više neće moći da koristi ime firme, a italijani traže i brisanje kompanije iz sudskog registra.

"Italijanska firma vređa prava tužitelja i ugrožava njegov položaj i izaziva veliku opasnost da prava i položaj tužitelja u tržišnoj utakmici budu ugroženi" navodi se u tužbi Eurospin Hrvatske.

Zanimljiv je podatak da je Goran Čošić svoju firmu osnovao nekih četrdesetak dana nakon što je italijanska firma preimenovala svoju hrvatsku filijalu.

Naime, u oktobru 2018. godine, Italijani su u Rijeci osnovali Eurospin H, da bi mu u februaru ove godine promenili naziv.

Trgovački sud je 4. jula ove godine objavio rešenje prema kojem se Goran Čošić u roku 45 dana mora oglasiti na tužbu Eurospina Hrvatska inače će sud prihvatiti zahtev da se Eurospin trade obriše iz registra.

Eurospin Hrvatska navodi u svojoj tužbi da priprema otvaranje oko 100 poslovnica u Hrvatskoj. U svakoj, dodaju, predviđa se otvaranje najmanje 15 novih radnih mesta, u logističkom centru Eurospina 150 novih radnih mesta, a u sedištu firme još 40.

Nakon što je letos oglasio interes za kupovinu nekretnina u svim hrvatskim gradovima sa više od 10.000 stanovnika, kao i potragu za radnicima, Eurospin nije najavio kada će početi sa otvaranjem prodavnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: