Japan će morati da baca radioaktivne vode iz Fukušime direktno u Tihi okean

Kompanija Tokio elektrik pauer biće primorana da radioaktivnu vodu iz uništene elektrane baca u Tihi okean, izjavio je Jošiaki Harada, ministar životne sredine.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 10.09.2019.

15:57

Japan će morati da baca radioaktivne vode iz Fukušime direktno u Tihi okean
Foto: Epa, Kimimasa Mayama

Otkako su zemljotres i cunami razorili postrojenje nuklearne elektrane u Fukušimi 2011. godine, Tokio elektrik pauer je prikupio više od milion tona zagađene vode iz cevi za hlađenje koje su služile da spreče topljenje jezgra reaktora.

Kompanija je trenutno skladišti u rezervoarima na mestu nuklearne katastrofe, ali će joj do 2022. godine ponestati mesta.

"Odvođenje tečnosti u more kako bi se tamo razblažila predstavlja jedino rešenje", rekao je Harada, najavljujući raspravu čitave vlade na ovu temu. Kako bi donele konačnu odluku o načinu odlaganja radioaktivne vode, japanske vlasti očekuju izveštaj stručnjaka.

Ministar nije izneo očekivanja o tome koja količina tečnosti bi bila bačena u okean, piše Energetski portal.

Zeleno svetlo Japana ovim povodom moglo bi da razljuti njihove komšije poput Južne Koreje da zategne već napete međudržavne odnose.

Nuklearne elektrane u obalskim područjima obično odlažu vode koje sadrže tricijum, bezopasan izotop vodonika, u more. Međutim, Tokio elektrik pauer je prošle godine priznao da tečnost u njegovim rezervoarima sadrži i druge zagađivače.

Kontroverznoj odluci kompanije se protive i ribolovci i aktivisti za zaštitu životne sredine.

"Vlada bi trebalo da se opredeli za jedinu ekološki prihvatljivu opciju upravljanja krizom što znači dugoročno skladištenje i prerađivanje s ciljem uklanjanja radioaktivnosti iz vode", objasnio je Šon Burni, specijalista za nuklearnu energiju u nemačkom Grinpisu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: