Nemačka spremna da pomogne privredi finansijskim injekcijama

Nemačka se može suprotstaviti potencijalnoj ekonomskoj krizi kroz ubrizgavanje "više milijardi evra" u privredu, izjavio je ministar finansija Olaf Šolc.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.09.2019.

15:52

Nemačka spremna da pomogne privredi finansijskim injekcijama

Time je, kako ocenjuje Rojters, Šolc nagovestio da je spreman za veliki paket podsticaja ako domaća ekonomija uđe u recesiju.

Zahvaljujući solidnom budžetskom planiranju i politici neuizimanja novog duga, zvanični Berlin je, prema rečima Šolca, postavio temelje za preduzimanje dodatnih akcija u slučaju udara krize.

"Zato što će tada biti vrlo važno za nas, kao najveću ekonomiju u srcu Evropske unije, da li smo u stanju da se suprotstavimo negativnom ekonomskom trendu", izjavio je Šolc u raspravi o budžetu u donjem domu nemačkog parlamenta, Bundestagu.

"I sa mog gledišta, sa čvrstim finansijskim osnovama koje imamo danas, u stanju smo da se suprotstavimo ekonomskoj krizi sa više milijardi evra, ako zaista dođe do izbijanja jedne takve krize u Nemačkoj i Evropi", rekao je Šolc.

Nemačka privreda je u drugom kvartalu uknjižila pad od 0,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal i od tada su neki slabi ekonomski podaci podstakli zabrinutost da bi njena ekonomija mogla da "sklizne" u recesiju u periodu jul-septembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: