Cerak vinogradi i Blok 23 u muzeju u Njujorku: Jedine zgrade koje nisu ugrozile prirodu

Njujork -- Činjenica da će Blok 23 na Novom Beogradu i naselje Cerak biti deo stalne postavke muzeja MoMA u Njujorku daje potvrdu vrednosti srpske arhitekture.

Izvor: RTS
Podeli
Muzej MoMa u Njujorku FOTO: Depositphotos, artyooran.gmail.com
Muzej MoMa u Njujorku FOTO: Depositphotos, artyooran.gmail.com

Time je stavlja u istoriju arhitekture celog sveta.

Posle izložbe u njujorškom muzeju "Ka betonskoj utopiji – arhitektura Jugoslavije od 1948. do 1980", odabrani su projekti iz Srbije za njegovu stalnu postavku.

Jedine zgrade koje nisu ugrozile prirodu. Zbog toga je Cerak našao svoje mesto u najpoznatijem njujorškom muzeju. Prvi put je 1977. zamišljeno i nacrtano to beogradsko naselje.

Pažnju međunarodne publike privukla je srpska arhitektura i uvrstila projekte u Srbiji u sam vrh svetske arhitektonske produkcije, piše RTS.

"Kada smo upisali fakultet, prva lekcija je bila da je arhitektura trojstvo – umetnosti, nauke i tehnike. Sam Cerak vinogradi kao projekat, ne može se reći da je projekat, pre se može reći da je on poduhvat, poduhvat je po tome što tih devet i po godina realizacije tada prigradskog naselja i jednog samosvojnog gradića na brdu, znači poduhvat je po tome kako je programiran", objašnjava arhitekta Milenija Marušić.

Blok 23 izgrađen je 1974. godine, po projektu arhitekata Aleksandra Stjepanovića, Božidara Jankovića i Branislava Karadžića. Danas, crteži, makete i i katalozi tog bloka nalaze se u svetskom muzeju.

"Ta dva naselja su se nalazila u okviru izložbe koju smo mi nazvali svakodnevni život i fokus je bio na stambenu arhitekturu. Blok 23 i naselje Cerak vinogradi su vrhunac arhitekture stanovanja i to je nešto što se u našoj struci kolokvijalno prepoznaje kao beogradska škola stanovanja", istakla je Jelica Jovanović, kustos muzeja MoMA u Njujorku.

Činjenica da će Blok 23 na Novom Beogradu i naselje Cerak biti deo stalne postavke muzeja MoMA u Njujorku daje potvrdu vrednosti srpske arhitekture i stavlja je u istoriju arhitekture celog sveta.

strana 1 od 203 idi na stranu