Zašto Kina traži magarce po svetu: Evo šta im je uradila veća platežna sposobnost

Peking -- Da li je Kina postala prevelika za ostatak sveta i šta će da se desi kad prosečan Kinez bude imao novca kao prosečan Nemac ili Amerikanac?

Izvor: RTS
Podeli
FOTO: Depositphotos, jakubcejpek
FOTO: Depositphotos, jakubcejpek

Te devetsto pedeset i osme u Kini je bila aktuelna kampanja: Veliki skok napred. I parola: Englesku nadmašićemo, Ameriku sustići.

I to govori o našoj zajedničkoj prošlosti. Kod nas je bila aktuelna parola: Amerika i Engleska biće zemlja proleterska.

Dve poslednje izborne kampanje u SAD i Engleskoj i veliki uspon Sandersa i Korbina dovele su do toga da čak i jugoslovenska parola zvuči skoro pa avangardno. A šta tek reći za kinesku?

U poslednjih četvrt veka Kina je pokazala šta zaista znači veliki skok napred sprovodeći u delo komunističku parolu iz 1958.

I kako izgleda vreme u kojem je Kina nadmašila Englesku i sustigla Ameriku?

Kako izgleda vreme u kojem je pokazala da zapadni obrazac modernizacije nije ne samo jedini mogući već da možda postoji i bolji?

Efikasniji.

Na primer - Eđao. To je prilično omiljena stvar u Kini; pravi se od magareće kože a Kinezi veruju da ublažava bolove ali i još koješta, između ostalog smatra se da poboljšava libido.

Sve veću platežnu sposobnost Kineza na svojoj koži su bukvalno osetili magarci. Zbog toga što Eđao može da priušti sve veći broj Kineza broj magaraca u Kini se prepolovio u poslednjih 25 godina.

Povećana potražnja Kine za magarcima dovela je do toga da se, na primer, cena magarca u Turkmenistanu učetvorostručila, a ogroman rast cena magarci su doživeli i u Africi.

Magarci su pritom kao tovarne životinje mnogo bitni u poljoprivrednoj proizvodnji; magarcima se dopremaju poljoprivredni proizvodi na pijace u srednjoj Aziji i Africi pa je iznenadni pad njihovog broja i porast cene doveo do destabilizacije poljoprivrede u zemljama osetljive privredne ravnoteže.

To je čak dovelo do toga da su, na primer Burkina Faso i Niger zakonski zabranili izvoz magaraca u Kinu. A pojavilo se i crno tržište magarećih koža.

To što se dešava sa tržištem magaraca paradigma je kako će da izgleda svet kad prosečan Kinez sustigne život prosečnog zapadnjaka.

Ši Ming, novinar i publicista koji je rođen Pekingu a živi u Nemačkoj to je nedavno objašnjavao na švajcarskoj nacionalnoj televiziji.

Ming, naime, tvrdi da kad bi prosečna kineska porodica posedovala ono što poseduje dobrostojeća nemačka porodica: kuću, vikendicu i dva automobila, kad bi jela onoliko mesa koliko jede nemačka porodica više srednje klase, planeta bi stala.

Možda ne bukvalno, ali nestalo bi stoke za uzgoj, nestalo bi betona za kuće, nestalo bi limova za proizvodnju automobila.

Ono što je devetstodevedeset i osme zvučalo mnogo besmislenije nego devetstopedeset i osme sada je postalo realnost.

Budućnost je stigla; Engleska je nadmašena, Amerika je dostignuta.

Budućnost koja se najbolje čita sa magarećih koža, prenosi RTS.

strana 1 od 203 idi na stranu