"Američki lideri izneli neodgovorne primedbe o normalnoj poslovnoj saradnji"

Peking -- Kineske vlasti kritikovale su zvanični Vašington zbog protivljenja kineskoj telekomunikacionoj tehnologiji nove generacije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos,jamesteohart
Foto: Depositphotos,jamesteohart

Kritike Pekinga su usledile nakon što je potpredsednik SAD Majk Pens pozvao Island i druge vlade da pronađu alternative.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je optužio američke lidere za "zloupotrebu koncepta nacionalne bezbednosti", u nastojanju da blokiraju kineske komercijalne aktivnosti, prenosi agencija AP.

Američka agencija podseća da je Majk Pens na ovonedeljnom sastanku sa premijerkom Islanda Katrin Jakobsdotir izjavio da SAD žele da "sarađuju sa Islandom i drugim nacijama koje vole slobodu kako bi pronašli alternative za kineske državne 5G operacije".

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova smatra da su američki lideri izneli "neodgovorne primedbe" o "normalnoj poslovnoj saradnji" u koju su uključene kineske kompanije.

"Ovo je tipičan hegemonizam i politizacija ekonomskih i trgovinskih pitanja", rekao je Geng na redovnoj konferenciji za novinare.

"Kina se tome oštro protivi", poručio je on.

Kineska kompanija Huavej je lider u tehnologiji sledeće generacije ili 5G, a zvanični Vašington tvrdi da je Huavej bezbednosni rizik, što je ta kompanija oštro demantovala.

Svet

strana 1 od 187 idi na stranu