Krah čuvenog maloprodajnog lanca: Do kraja godine zatvaraju još 100 objekata

Poznati trgovački lanac Marks end Spenser biće izbačen s liste najvećih britanskih kompanija FTSE 100 indeks.

Svet

Izvor: Buka.hr

Četvrtak, 05.09.2019.

11:32

Krah čuvenog maloprodajnog lanca: Do kraja godine zatvaraju još 100 objekata

To je praktično krajnji udarac nekada moćnom gigantu koji se u grupi velikana nalazio još od svoje prve IPO 1984. godine.

I dok su poslednjih godinu dana zbog čak 40-procentnog pada cena akcija zadnje nade polagali u prehrambeni sektor svog poslovanja, i on je počeo da tone u sve veće dugove, piše BBC.

"Ovo je kraj jedne ere za ikonu britanske trgovine. Njihov izlazak iz FTSE 100 liste još je samo jedan udarac već posrnulom gigantu", istakao je stručnjak za trgovinu Ričard Hajman.

Iz kompanije su najavili da će do 2020. godine ipak zatvoriti više od 100 planiranih poslovnica. Samo prošle godine zatvorili su 85 robnih kuća i 25 poslovnica "Simpli fuda".

Inače, M&S bio je prvi britanski trgovački lanac koji je pre 20 godina zabeležio dobit pre oporezivanja od milijardu funti, prenosi Buka.hr.

Stručnjaci ističu kako je najveći problem kompanije zapravo njena tromost. Zbog nemogućnosti da se prilagode na nove trendove kompanija se danas suočava sa sve većom konkurencijom koji će sada teško nadmašiti. I dok im je Primark postao glavni konkurent na polju fizičkih prodavnica, Asos im s druge strane stvara velike probleme na polju onlajn prodaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: