Pad veći od očekivanog: Najveća privreda Evrope u riziku od recesije

Industrijske porudžbine u Nemačkoj su u julu pale više od očekivanog zbog slabe tražnje iz inostranstva, pokazali su danas objavljeni podaci.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 05.09.2019.

11:17

Pad veći od očekivanog: Najveća privreda Evrope u riziku od recesije
Foto: Depositphotos/AndreyPopov

Takvi podaci sugerišu da bi poljuljani proizvodni sektor mogao gurnuti najveću evropsku ekonomiju u recesiju u trećem kvartalu, ocenjuje britanska agencija Rojters.

Porudžbine za robom "proizvedenom u Nemačkoj" pale su u julu 2,7 odsto u odnosu na prethodni mesec, usled sunovrata tražnje iz nečlanica Evrozone, saopštilo je nemačko ministarstvo ekonomije. To je i znatno veći pad u odnosu na očekivani pad Rojtersa od 1,5 odsto.

Podaci o porudžbinama za jun su, međutim, revidirani naviše, kako bi ukazali na povećanje od 2,7 odsto umesto prvobitno prijavljenog rasta od 2,5 procenata.

"Teška situacija u proizvodnji se nastavlja. Pad novih porudžbina znatno povećava rizik od recesije u nemačkoj ekonomiji", ocenio je analitičar VP banke Tomas Gicel.

"Postoji velika opasnost da će negativan privredni rast biti registrovan i u trećem tromesečju", dodao je Gicel.

Nemački bruto domaći proizvod pao je u drugom tromesečju za 0,1 odsto na kvartalnom nivou usled slabljenja izvoza.

Nemačka izvozno orijentisana ekonomija suočena je sa negativnim posledicama usporavanja rasta globalne ekonomije i poslovnom neizvesnošću, što je posledica međunarodnih trgovinskih sporova i očekivanog izlaska Britanije iz Evropske unije.

Vlada u Berlinu očekuje da će ekonomski rast ove godine usporiti na 0,5 odsto u odnosu na 1,5 odsto u prethodnoj godini. To bi bio najslabiji rast nemačke privrede od 2013. godine kada je Evrozona bila suočena sa posledicama dužničke krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: