Zloupotrebljeno 371 miliona evra iz fonda EU: Najviše prevara kod komšija

Prema godišnjem izveštaju Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF), Mađarska ima najviše zatvorenih istraga povezanih sa zloupotrebom novca iz proračuna EU.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 04.09.2019.

13:49

Zloupotrebljeno 371 miliona evra iz fonda EU: Najviše prevara kod komšija
FOTO: Depositphotos, HayDmitriy

OLAF je organizacija koja istražuje pravilno korišćenje sredstava iz zajedničkog fonda EU i otkriva zloupotrebe u finansiranju projekata iz fondova u različitim područjima interesa poput istraživanja, poljoprivrede i socijalnim politikama.

"Rezultati OLAF-a pokazuju važnost našeg rada. Štitimo ne samo finansijske interese EU, nego i dobrobit građana Evrope", rekao je generalni direktor OLAF-a Vile Itala, prenosi Euractiv.

Prema istraživanjima OLAF-a, u 2018. godini zloupotrebljeno je ukupno 371 miliona evra iz evropskog proračuna u državama članicama koje moraju biti vraćene Uniji. OLAF je obavio 167 istraga i izdao 256 preporuka nacionalnim i EU telima.

Mađarska ima najveći dug

Na popisu iz 2018. godine OLAF je zaključio devet slučajeva u Mađarskoj , a u sedam slučajeva su otkrivene nepravilnosti. Za četiri godine, OLAF je obavio 52 istrage za zloupotrebu sredstava u Mađarskoj i preporučio Evropskoj komisiji da povrati 3,84 posto izvršenih uplata u okviru strukturalnih i poljoprivrednih fondova.

Mađarska vlada je još od 2017. godine pod strogom kontrolom zbog sumnje na nepravilnosti u upravljanju fondovima EU.

Neke od istraga su pokrenute protiv zeta mađarskog premijera Viktora Orbana, ali je mađarska policija taj slučaj zatvorila, uz obrazloženje da nema dokaza da je počinjen zločin u čak 35 projekata vezanih za postavljanje rasvete u javnom prostoru.

Bivša predsednica parlamentarnog odbora za nadziranje korišćenja EU fondova, Ingeborg Grasle, u januaru je komentarisala način na koji Orbanova vlada koristi sredstva EU i došla do zaključka da Mađarska ima problema sa prevarom, korupcijom, i činjenicom da pravosudni sistem ne želi da se bavi zločinima, jer štite ljude koji su iste počinili.

Slovačka na drugom mestu

Na drugom mestu po broju sredstava koja se moraju povratiti u proračun Evropske Unije je Slovačka koja je u obavezi da vrati 2,29 odsto sredstava jer su nepravilnosti u finansiranju uočeni u čak 14 izvršenih istraga.

U Rumuniji je obavljeno čak 66 ispitivanja, ali iz OLAF-a kažu da je ova zemlja dužna da isplati svega 0,4 odsto uplata, dok Hrvatska duguje 0,3 odsto sredstava iz dve finansijske prevare.

U Grčkoj je ove godine obavljeno osam istraga i otkriveno je šest slučajeva u kojima su pronađene nepravilnosti. Slično je i u Poljskoj, sa šest istraga, ali u samo tri su uočene nepravilnosti.

OLAF predlaže, ali odluku donosi država

Analizom slučajeva prevare OLAF je otkrio najčešće trendove u zloupotrebi novca EU. Među njima su: osnivanje lažnih firmi, prikrivanje falsifikovanih poslovnih transakcija, prevare u promociji poljoprivrednih proizvoda, kao i izbegavanje plaćanja carina u slučaju međunarodnog kriminala.

Kada se utvrde nepravilnosti, OLAF deluje kao posrednik između države i Komisije koja tada preuzima mere za povraćaj zloupotrebljenog novca.

OLAF, takođe, može dati pravne preporuke nacionalnim telima za istraživanje u određenom broju slučajeva, ipak nacionalne vlasti su te koje donose odluku da li će istraživanje biti pokrenuto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: