Ruski milijarder otkrio tajnu svog uspeha: Briga za obične radnike čini čuda

Moskva -- Vlasnik i predsednik saveta direktora kompanije Severstalj, milijarder Aleksej Mordašov otkrio je svoju formulu vođenja uspešnog biznisa.

Izvor: Sputnjik
Podeli
FOTO: Depositphotos, IgorTishenko
FOTO: Depositphotos, IgorTishenko

Prema rečima Mordašova, ključni faktor za uspeh biznisa u dugoročnoj perspektivi je briga za obične radnike.

"Treba uzeti kao aksiomu da se svaki radnik, od najnižeg do top-menadžera, razume u svoj posao bolje od vas, a da je vaš posao kao rukovodioca samo da mu pomognete u samorealizaciji. Iznenadićete se kakve ideje ćete dobiti, ako zauzmete stav trenera, a ne zidara koji uvek zna sve najbolje", smatra Mordašov.

On je naglasio i da biznis treba da bude savremen sa tačke gledišta tehnologija i prakse upravljanja.

Za to je potrebno napraviti sredinu u skladu sa željama klijenata, na vreme prepoznati i uvesti nove tehnologije i metode.

"Najlakše je potrošiti ogroman novac na investicije, ali da li to garantuje da će sve automatski proraditi kao sat i da li će momentalno donositi rezultate? Potrebno je stvoriti ceo ekosistem, kako inovacije ne bi postale strani element za radnike kompanije. Svi naši ljudi, od top-menadžera do običnih radnika, treba da budu zainteresovani za zajednički cilj. Svaki radnik treba da postane, u nekom smislu, direktor prodaje", smatra ruski milijarder.

Mordašov je dodao da je u nekom trenutku prestao da radi po poslovnim principima Henrija Forda, koji je govorio da klijent može da dobije automobil bilo koje boje, ako je ona crna.

On je naglasio i da ruski biznis tek treba da nauči mnogo toga: da služi klijentu, da postane odgovoran, da bude spreman za stalne promene kako bi odgovorio na tehnološke izazove savremenog sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 199 idi na stranu