Lagard: Ima prostora za niže kamatne stope ako to bude potrebno

Buduća predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard smatra da ECB još uvek ima prostora za niže kamatne stope ako bude potrebno.

Svet

Izvor: SEEbiz

Subota, 31.08.2019.

09:15

Lagard: Ima prostora za niže kamatne stope ako to bude potrebno
FOTO: EPA, JIM LO SCALZO

"Efektivna donja granica za ključne kamatne stope još nije dostignuta", istakla je ona u odgovoru na pitanja Odbora za ekonomska i monetarna pitanja (Econ) Evropskog parlamenta.

Ali isto tako je jasno da su niske kamate uglavnom povezane s bankarskom i finansijskom stabilnošću.

Lagard je u svojim odgovorima naznačila da će se za sada držati monetarne politike svog prethodnika Marija Dragija, piše SEEbiz.

Ona je ukazala na trajno nisku inflaciju u evrozoni i stagnirajući ekonomski rast. Stoga je jasno da monetarna politika u bliskoj budućnosti mora ostati prilagodljiva.

ECB je provodila vrlo aktivnu monetarnu politiku poslednjih godina. Dragi je najavio početkom juna da ECB neće podizati ključnu stopu do sredine 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: