Ovo je tajna uspeha Stiva Džobsa: Mogao je svakoga da ubedi u svoju ideju

Već 15 godina Ken Kocienda je glavni softver inženjer na originalnom iPhone, iPad i prvom Safari web pretraživaču.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.08.2019.

13:56

Ovo je tajna uspeha Stiva Džobsa: Mogao je svakoga da ubedi u svoju ideju
FOTO: EPA, JOHN G. MABANGLO

Radeći rame uz rame sa Stivom Džobsom, Kocienda je imao direktan uvid u najkreativniji preduzetnički um našeg vremena, piše Poslovni puls.

On u svojoj knjizi navodi nekoliko koraka koji su važni svima onima koji moraju da održe prezentaciju.

Stiv Džobs kao najuspešniji prezentator bio mu je idealna inspiracija i primer.

Preradite svaki slajd, svaku rečenicu i svaki pokret

Džobs je metodički internalizovao materijal napisan na slajdu. Prema Kociendi, Stiv je promišljao kakvo značenje za njega ima svaka rečenica i šta bi one mogle značiti publici. Radio je na brzini, koristeći svoj glas, telo i pokrete kako bi upotpunio reči.

Prezentacije Apple-a nisu bile ni približno kao prezentacije ostalih kompanija.

Koristeći minimalno teksta, dosta fotografija i fraza od samo nekoliko reči, Džobs je odlično prenosio željenu poruku.

Za publiku, minimalizam je i više nego poželjan, dok je za govornika potrebno nekoliko sati vežbe kako bi znao šta će i kako reći.

Ponavljajte prezentaciju naglas

Džobs je vežbao kao da se prezentacija odvija u tom trenutku. Menjao bi ton glasa zavisno od toga o čemu priča, koristio je značajne pokrete kao da prezentuje pred hiljadu ljudi i ulagao dosta energije kako bi najbolje preneo misao na publiku.

Vežbanje i izgovaranje naglas čak i kada nema nikoga vrlo je efikasna tehnika za što bolje održavanje prezentacije

Tražite povratnu informaciju prilikom svakog koraka izvođenja

Stiv Džobs je uvek tražio povratnu informaciju svog izvršnog tima kako bi svaki slajd i svaku rečenicu učinio još boljom.

Nakon saslušanih komentara, Džobs bi nastavio sa svojom vežbom i ponovo se uživeo u trenutak prezentovanja. On je bio kao glumac na filmskom setu, vežbajući iznova i iznova dok nije uvežbao onako kako je to zamislio.

Zadržite pozitivno raspoloženje

Džobs je znao kada je potrebno napetost za vreme prezentacije razbiti malom dozom dobrog humora. Kocienda u svojoj knjizi navodi kako se za Džobsa znalo da može biti i živahan i smešan, uvek je bio direktan i znao šta želi da kaže.

Stiv Džobs je jednostavno znao da proceni važnost javnog govora čineći tako svoje prezentacije više pozorišnim izvedbama, a poslovne prezentacije jednim od oblika umetnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: