Kina povećava potrošnju: Ukida ograničenje za automobile, produžava radno vreme maloprodaji

Kina je objavila mere za povećanje potrošnje, uključujući i moguće ukidanje restrikcija na kupovinu automobila.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 27.08.2019.

14:41

Kina povećava potrošnju: Ukida ograničenje za automobile, produžava radno vreme maloprodaji
Foto: Depositphotos/dimmushka

Mere se uvode jer privredni rast najmnogoljudnije zmlje na svetu usporava zbog naraslih trgovinskih tenzija sa Sjedinjenim Državama, piše CNBC.

Vlada je saopštila da lokalne vlasti koje imaju ograničenja na prodaju automobila treba postepeno da ih ublaže ili uklone, kao i da podstiču kupovinu vozila koja koriste nove vidove energije.

Akcije evropskih proizvođača automobila skočile su na vest da se zvanični Peking sprema da olabavi restrikcije za prodaju vozila.

Kineska privreda usporila je više nego što je očekivano na početku trećeg kvartala, a rast je u drugom kvartalu usporio skoro na najnižu vrednost u poslednjih 30 godina.

Rezultati maloprodaje u julu ukazali su na opreznije ponašanje potrošača, jer maloprodaja rasla najsporijim tempom od aprila. Prodaja automobila i nakita opala je u odnosu na rpošlu godinu, dok je prodaja odeće, kućnih aparata i telekomunikacione opreme spala na jednocifren procenat rasta.

Vlasti su saopštile da će podržati tržne centre, stadione i centre za zabavu, kao i da će obnoviti komercijalne pešačke zone širom zemlje.

Takođe je navedeno da će zvanični Peking produžiti rad maloprodajnih objekata kako bi podstakao „noćnu privredu“, jer će prodavnice i restorani raditi duže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: