Ifo: Sve više indikatora recesije u Nemačkoj

Poslovno poverenje u Nemačkoj pogoršalo se u avgustu više od očekivanja, "skliznuvši" na najniži nivo od novembra 2012. godine, pokazala su istraživanja.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.08.2019.

11:01

Ifo: Sve više indikatora recesije u Nemačkoj
Foto: Depositphotos/koya979

Indeks poslovne klime, koji izračunava minhenski ekonomski institut Ifo, pao je na 94,3 poena u avgustu sa naviše revidiranih 95,8 poena u julu, navodi se u saopštenju instituta Ifo koje je dostavljeno Tanjugu.

Podatak za avgust, koji je ukazao na peti uzastopni mesec pada, niži je i u odnosu na očekivanja analitičara od 95,1 poena.

"Sve je više indikatora recesije u Nemačkoj", navodi se u saopštenju predsednika Ifoa Klemensa Fuesta.

Kompanije su manje zadovoljne aktuelnom poslovnom situacijom, a porastao je i njihov pesimizam kada je reč o predstojećim mesecima, dodao je Fuest.

"Poslednji put kada su kompanije iz sektora industrije iskazale takav pesimizam bilo je tokom krizne 2009. godine. Čak nijedan tračak svetlosti nije viđen ni u jednoj od ključnih industrija nemačke privrede", poručio je predsednik Ifoa. Nemački proizvođači, koji se uveliko oslanjaju na izvoz, suočeni su sa slabijom stranom potražnjom, tarifnim sporovima i neizvesnom poslovnom situacijom povezanom sa odlukom Britanije da napusti Evropsku uniju.

Nemačka ekonomija je u periodu april-jun pala za 0,1 odsto zbog smanjenja izvoza, a nemačka centralna banka (Bundesbanka) je prošlog ponedeljka saopštila da će domaća privreda tokom leta nastaviti da se kreće silaznom putanjom jer industrijska proizvodnja opada usled nedostatka porudžbina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: