Tramp: Kina zatražila nastavak pregovora

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da je Kina zatražila od zvaničnog Vašingtona da se nastave trgovinski pregovori te dve zemlje.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.08.2019.

09:32

Tramp: Kina zatražila nastavak pregovora
Foto: Epa/NEIL HALL

Tramp je dodao da očekuje da pregovori počnu "vrlo brzo".

Govoreći pred sastanak sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem u Bijaricu gde se održava sastanak G7, Tramp je istakao da je zvanični Peking kontaktirao trgovinske pregovarače SAD i izrazio spremnost za nastavak pregovora.

Tramp kaže da je to prvi put kako oseća da Kina zaista želi "da se dogovori" i ističe da "veoma poštuje" potez Pekinga, kao i njenog predsednika Sji Đinpinga.

Prethodno je potpredsednik kineske Vlade Liu He rekao danas da je Kina spremna da reši trgovinski spor sa Sjedinjenim Državama kroz mirne pregovore.

Liu, koji je glavni kineski pregovarač, dodao je da se Peking oštro protivi eskalaciji konflikta, prenosi Rojters.

Izjava kineskog pregovarača dolazi nakon što je američki predsednik Donald Tramp nametnuo još pet odsto carinskih taksi na kinesku robu u vrednosti od oko 550 milijardi dolara, uzvrativši tako Kini za uvođenje recipročnih mera prema SAD nametanjem taksi na američku robu u vrednosti od 75 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: