Džonson neće da plati 30 milijardi funti Evropskoj uniji

Britanski premijer Boris Džonson planira da, ukoliko napusti EU bez dogovora sa Briselom, zadrži 30 milijardi funti koje je bilo predviđeno da plati EU.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 25.08.2019.

10:01

Džonson neće da plati 30 milijardi funti Evropskoj uniji
Foto: Epa/JESSICA TAYLOR

Kako piše "Mejl on sandej", Džonson planira da liderima EU ovu vest saopšti tokom samita G7, koji se trenutno održava u Bijaricu, u Francuskoj.

Kako navodi londonski list, Džonson će liderima EU preneti, pozivajući se na zaključke advokata, da će London u slučaju nesporazumnog Bregzita platiti samo devet milijardi funti (oko 9,8 milijardi evra), a ne 39 milijardi funti (oko 43,1 milijardi evra), što je bila suma koju je EU dogovorila sa doskorašnjom britanskom premijerkom Terezom Mej.

Rojters prenosi da će se Džonson pozvati na zaključke advokata da je zvanični London dužan da isplati samo ovu sumu, a ne dodatne troškove "vezane za tranzicioni period".

Britanska agencija navodi da za sada nije uspela da dobije komentar iz Džonsonovog kabineta na informaciju lista "Mejl on sandej".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: