Sele prestonicu: Jedna ostrvska zemlja gradi novi glavni grad

Indonezija će izgraditi novi glavni grad u provinciji Istočni Kalimantan na ostrvu Borneu, izjavio je ministar prostornog planiranja te zemlje Sofijan Đalil.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.08.2019.

17:52

Sele prestonicu: Jedna ostrvska zemlja gradi novi glavni grad
Foto: Depositphotos/photosoupy

Predsednik Džoko Vidodo je prošle nedelje formalno predložio parlamentu premeštanje glavnog grada iz Džakarte, prenaseljenog i zagađenog grada sa 10 miliona ljudi, u Kalimantan, prenosi AP.

Indonežanska strana Bornea ima pet provincija, poznatih po tropskim šumama, orangutanima i zalihama uglja.

"Da, biće Istočni Kalimantan, ali još ne znamo gde tačno", potvrdio je Đalil.

Kako se navodi, još nije donesena konačna odluka, ali bi za bolju povezanost na arhipelagu glavni grad ipak trebalo da bude na obali.

Premeštanje središta administracije koštalo bi oko 33 milijarde dolara, a u tu cenu uključene su kancelarije za novu vladu, kao i domovi za oko 1,5 miliona državnih službenika čiji se dolazak očekuje do 2024. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: