Kako je Australija napravila zemljotres na tržištu tartufa

Ako biste upitali ljude da opišu potragu za tartufima, skupim podzemnim gljivama, bez sumnje bi pomenuli ljude koji sa psima idu šumama Francuske ili Italije.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 22.08.2019.

13:03

Kako je Australija napravila zemljotres na tržištu tartufa
Foto: Depositphotos/grafvision

To je razumljivo pošto se tartufi vekovima sakupljaju u tim zemljama, piše BBC.

Pa ipak, otkad je 1999. počela proizvodnja u Australiji, ta zemlja je za samo 20 godina postala četvrti proizvođač na svetu najcenjenijeg tipa crnog tartufa – francuskog crnog ili perigord tartufa.

Iako je tačne brojeve o proizvodnji teško otkriti, s obzirom na tajanstvenost koja okružuje "kuhinjske dijamante", smatra se da Australija godišnje proizvodi 14 do 18 tona crnih francuskih tartufa godišnje.

Procenjuje se da Španija proizvodi 60 tona, Italija 30, a Francuska malo više od Australije. Međutim, stručnjaci kažu kako je strašno teško proceniti francusku proizvodnju zbog nedostatka zvaničnih podataka i optužbi da ta zemlja uvozi perigord tartufe iz Španije, koji onda postaju "francuski", piše BBC.

Ono što nije sporno jeste da je prodaja crnih tartufa unosan biznis. Većinu tražnje stvaraju najbolji svetski restorani, pa cena dostiže 1.300 dolara za kilogram.

Tartufi su prvi put preneseni u Australiju sredinom devedesetih, a prvi su izvađeni iz zemlje devet godina kasnije. Kako bi se napravila plantaža tartufa, drveće – obično hrast ili leska – sadi se nakon što se njegov koren inokulira sporama gljive. Tek nakon pet do osam godina može se početi sa "žetvom".

Kako se perigord tartufi sakupljaju u jesen i zimu, sezona u Australiji traje od maja do sredine avgusta. To ovoj zemlji daje ogromnu prednost, jer prodaju svoj proizvod kada nije dostupan u evropi.

"Australijskoj industriji tartufa ide tako dobro jer praktično nema konkurenciju", kaže Giof Baret, suosnivač i upravnik jedne plantaže.

Kako sveži tartufi traju samo dve nedelje, to znači da kuvari severne hemisfere, zahvaljujući australijskim proizvođačima, mogu da spremaju i prodaju jela sa tim skupocenim sastojkom i u proleće i leto.

"Izvozimo u 31 zemlju, i ne možemo da pokrijemo ni polovinu potražnje iz prekomorskih zemalja", kaže Aleks Vilson, šef prodaje kompanije "Tartufi i vino", prve komercijalne plantaže tartufa u Australiji i najvećeg proizvođača crnih tartufa na južnoj hemisferi.

"Izvozimo 85 odsto naših tartufa i unapred prodamo sve", dodaje Vilson.

Iako Zapadna Autralija daje lavovski deo australijske proizvodnje perigord tartufa, sada ima 300 farmi raštrkanih širom zemlje i očekuje se da će taj broj rasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: