MMF menja pravila zbog nove direktorke: Snižavaju starosnu granicu da bi kandidatkinja prošla

Međunarodni monetarni fond saopštio je da je njegov izvršni odbor preporučio ukidanje starosne granice za čelno mesto MMF-a.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 22.08.2019.

09:25

MMF menja pravila zbog nove direktorke: Snižavaju starosnu granicu da bi kandidatkinja prošla
Foto: Epa, Jim Lo Scalzo

To je, naime, potrebno kako bi kandidatkinja EU Kristalina Georgieva bila potvrđena.

MMF je rekao da je izvršni odbor od 24 člana predložio da promenu potvrdi odbor guvernera MMF-a, koji čine predstavnici svih 189 država.

Time bi se uskladila pravila MMF-a i Svetske banke, koja nema propisan starosni limit za izvršne funkcije.

Prema trenutnim pravilima MMF-a izvršni direktori moraju imati manje od 65 godina kada preuzimaju dužnost, te na funkciji mogu biti do sedamdesete godine.

Georgieva, koja je uzela dopust na sadašnjoj poziciji izvršne direktorke Svetske banke, napunila je 66 prošle nedelje. Georgievu je nominovala Evropska unija, kao kompromisnu kandidatkinju, nakon više krugova glasanja.

Velika Britanija nije učestvovala u nominacijskom procesu, a neki mediji su preneli da britanski premijer Boris Džonson traži američku podršku za čelno mesto MMF-a koje bi pripalo bivšem britanskom ministru finansija Džordžu Ozbornu, prenosi SEEbiz.

MMF-om upravljaju Evropljani od osnivanja te institucije 1945. godine. Trenutna direktorka Kristin Lagard, bivša francuska ministarka finansija, preuzeće položaj guvernerke Evropske centralne banke u novembru.

Trenutno je Bugarka Georgieva, koja je bila poverenica Evropske komisije, a od januara 2017. je druga najvažnija osoba Svetske banke, jedini kandidat. Period za kandidovanje otvoren je do 6. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: