Državna bezbednost osniva hab: Ulažu u početnike koji će "razbiti barijere što dalje i šire"

Tel Aviv -- Ministarstvo odbrane Izraela najavilo je osnivanje Centra za inovacije za početnike s ciljem promocije razvoja i primene inovativnih tehnologija u bezbednosti.

Izvor: B92
Podeli
FOTO: Depositphotos, lucidwaters
FOTO: Depositphotos, lucidwaters

Hab, koji formira Direktorat za istraživanje i razvoj i Ministarstvo odbrane, trebalo bi da ojača odnos između izraelskog civilnog i odbrambenog tržišta omogućavanjem ministarstvu i vojsci - IDF-u da prilagode civilne tehnologije za potrebe bezbednosti.

Centrom će upravljati iHLS i SOSA, dve kompanije sa sedištem u Tel Avivu koje vode platforme za poslovni razvoj za startap u državnoj bezbednosti.

U prvom krugu programa, izabrani startapi će biti regrutovani na šest meseci, pri čemu će svaki projekat dobiti grant u vrednosti od 200.000 šekela i poslovnu podršku koju nude partneri inovacionog centra, piše The Jerusalem Post.

Program je usmeren na projekte dvostruke namene - civilni i bezbednosni, koji će startapima omogućiti širenje na dodatna, nesigurna tržišta u budućnosti.

"INNOFENSE, novi centar za inovacije Direktorata za istraživanje i razvoj i Ministarstvo odbrane, biće profesionalni i tehnološki dom za svaku ideju ili inovaciju dvostruke namene na konkurentnom civilnom tržištu", rekao je brigadni general dr Daniel Gold, šef Direktorata za istraživanje i razvoj.

Naveo je i da će profesionalni nadzorni tim, uz bogatu finansijsku pomoć, pomoći svakom početniku koji se odluči da razbije barijere što je moguće dalje i šire.

"Plodovi ovog poduhvata koristiće raznim organima bezbednosti, zajedno sa ekonomskim i poslovnim uspehom. Direktorat za istraživanje i razvoj vidi ovaj jedinstveni poduhvat kao kamen temeljac za uspešno ostvarenje svoje nacionalne odgovornosti 'pretvanja vizije u bezbednost'", dodao je.

Ministarstvo odbrane biće ovlašćeno da testira tehnologije u svoje svrhe, ali neće ući u izabrane kompanije kao akcionar ili zahtevati prava intelektualne svojine.

"Civilna tehnologija danas omogućava da se uradi mnogo stvari za koje se ranije to nije moglo, i zahteva od bezbednosnih organizacija da usvoje politiku otvorene inovacije kako ne bi ostale zaostale", rekao je Dudi Rokaš, upravljački partner u SOSA-inom HLS Tech Innovation Hub.

Učešće u Centru za inovacije neće ograničiti preduzetnike u njihovim poslovnim aktivnostima, saopštilo je ministarstvo, bilo da su u Izraelu ili u inostranstvu.

strana 1 od 199 idi na stranu