Procurelo: Bregzit bez dogovora donosi nestašice goriva, hrane i lekova

Velika Britanija suočiće se s nestašicom goriva, hrane i lekova, ako napusti EU bez dogovora, kaže se u izveštaju pod nazivom "Operacija Jelouhamer".

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.08.2019.

09:30

Procurelo: Bregzit bez dogovora donosi nestašice goriva, hrane i lekova
Foto: Depositphotos/Aquir014b

To je objavio "Sandej tajms" pozivajući se na poverljivi dokument britanske vlade o rizicima Bregzita.

U izveštaju koji je "procurio" do "Sandej tajmsa", navodi se i da u tom slučaju, Britaniju čeka zastoj lučkog saobraćaja, tvrda granica sa Irskom i porast troškova za socijalno zbrinjavanje.

"Tajms" navodi da se prognoze koje je sastavio kabinet premijera odnose na najverovatnije posledice Bregzita bez dogovora, a ne na najgori scenario.

Navodi se da i do 85 odsto kamiona koji koriste prelaze glavnog kanala "možda nisu spremni" za francusku carinu, što znači da će poremećaji u lukama potencijalno potrajati i do tri meseca pre nego što se poboljša protok prometa.

Dokument koji je sastavio kabinet pod šifrovanim imenom "Operacija Jelouhamer" pruža redak uvid u skrivene planove britanske vladi radi izbegavanja katastrofalnog kolapsa u infrastrukturi zemlje, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: