Kina: Afrička kuga srezala svinjski fond za trećinu

Svinjski fond Kine se smanjio za 32,2 odsto u julu u odnosu na isti mesec prošle godine, jer se afrička svinjska kuga i dalje širi zemljom.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 16.08.2019.

11:30

Kina: Afrička kuga srezala svinjski fond za trećinu
Foto: Epa, Focke Strangmann

Kinesko ministarstvo poljoprivrede je navelo i da je broj krmača smanjen za 31,9 odsto u julu, odnosno u periodu od godinu dana nakon što je u Kini prijavljen prvi slučaj izbijanja te bolesti, koja je pogubna za svinje, ali ne ugrožava ljude, prenosi agencija Rojters.

Svinjska groznica teško je pogodila kinesku proizvodnju svinjskog mesa, poremetivši njen ogroman sektor agrobiznisa i preoblikujući globalnu trgovinu mesom.

Prošlomesečno smanjenje broja svinja i krmača je, takođe, znatno veće od pada iz juna, kada je broj svinja smanjen za 25,8 odsto, a broj krmača za 26,7 procenata. U ovoj grani industrije procenjuju da bi se svinjski fond mogao smanjiti još više, a neki prognoziraju i pad od čak 50 odsto.

Sve veći nedostatak svinja pogurao je cene žive vage u Kini iznad rekordnih nivoa zabeleženih u 2016. godini, a nacionalni prosek je ove nedelje iznosio 23,49 juana (3,34 dolara) po kilogramu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: