Upozorenje: Podižemo cene proizvoda ako skoče američke tarife

Kineska Lenovo grupa, najveći svetski proizvođač računara, upozorila je danas da će morati da podigne cene proizvoda ukoliko SAD povećaju tarife.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.08.2019.

14:09

Upozorenje: Podižemo cene proizvoda ako skoče američke tarife
Foto: Depositphotos, LukaFunduk

Nakon ovog upozorenja pala je vrednost akcija kompanije za 6,5 odsto na dvomesečni minimum, prenosi agencija Rojters.

"Maloprodajne cene proizvoda poput računara i pametnih telefona će porasti ako se američke tarife povećaju", izjavio je predsednik Lenova Jang Juenćing.

On je naveo i da bi prebacivanje proizvodnje iz Kine radi izbegavanja američkih tarifa dovelo do skoka cena proizvoda.

Globalno tržište računara poraslo je za 1,5 odsto u kvartalu zaključno sa junom, nakon što je u dva uzastopna tromesečja registrovalo pad.

Kompanija Lenovo je u drugom kvartalu isplivala kao lider na globalnom tržištu računara, zauzevši rekordnih 25,1 odsto tržišnog udela.

Upozorenje Lenova dolazi u uslovima sve veće poslovne neizvesnosti zbog američko-kineskog trgovinskog rata.

Neto profit Lenova porastao je na 162 miliona dolara u kvartalu zaključno sa junom, u odnosu na prosečnu procenu analitičara od 154 miliona dolara, dok su prihodi uvećani na 12,51 milijardu dolara, što je u skladu sa očekivanjima.

Prihodi Lenova od prodaje personalnih računara i pametnih uređaja porasli su za 12 odsto, dok su prihodi njegovog mobilnog odeljenja pali za devet procenata. Biznis sa personalnim računarima i pametnim uređajima učestvuje sa više od tri četvrtine u ukupnim prihodima grupacije, koji su porasli za pet procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: