Egipat gradi zelene zgrade: 350 stabala drveća i 14.000 žbunastih biljaka u novoj prestonici

Po projektu slavnog italijanskog arhitekte, u Egiptu će se graditi zelene zgrade koje će krasiti 350 stabala drveća i 14.000 žbunastih biljaka.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 15.08.2019.

11:19

Egipat gradi zelene zgrade: 350 stabala drveća i 14.000 žbunastih biljaka u novoj prestonici
FOTO: EPA, BARBARA WALTON

Nova administrativna prestonica gradi se, na zahtev predsednika Abdela Fataha El Sisija, 45 kilometara istočno od Kaira, i u njoj će se, pored glavnih vladinih ustanova i stranih ambasada, naći i stambene zgrade.

Neke od njih biće obrasle zelenilom koje daju nadu da gradovi budućnosti idu u dobrom pravcu, a njihov projekat potpisuje arhitekta koji se proslavio upravo vertikalnim šumama, prenosi portal Gradnja.

U pitanju je italijanski arhitekta Stefano Boeri koji je slavu stekao sa zgradom Bosco Verticale u Milanu koja je više puta nagrađivana zbog svog zelenog koncepta.

Boeri je predstavio projekat stambenog kompleksa u novoj neimenovanoj prestonici Egipta, kojeg čini tri sedmospratna objekta.

Vegetativni koncept - da postane standard

Projekat je izveden u saradnji s egipatskom koleginicom Šimaa Šalaš i italijanskom pejzažnom arhitekticom Laurom Gati, a njihov zajednički cilj jeste da novi vertikalni vegetativni koncept postane standard i na afričkom kontinentu.

Projekat urađen po narudžbini egipatskog investitora MISR Italia Properties, čine tri objekta visine od po 30 metara, a prema rečima glavnog arhitekte, terase i fasade objekata krasiće oko 350 stabala drveća i 14.000 žbunastih biljaka, piše Dezeen.

Svaka stambena jedinica će imati svoju terasu, na kojoj će biti zasađene biljke prikladne lokalnoj klimi i s različitim vegetativnim periodima, kako bi bašte imale lep izgled tokom cele godine.

Bolji kiseonik u gradu


Osim što će zgrade lepo izgledati, biljke će obezbediti i zaštitu od sunca, kao i bolji kvalitet vazduha. Arhitekte procenjuju da će ova vegetativna stambena zajednica apsorbovati oko sedam tona ugljen dioksida i proizvoditi oko osam tona kiseonika na godišnjem nivou.

Izgradnja ovog kompleksa bi trebalo da počne već naredne godine, a završetak radova se planira za 2022. godinu, kada bi već uveliko trebalo da profunkcioniše novi administrativni centar Egipta.

Stefano Boeri je već poznat po svojim projektima vertikalnih bašti na objektima u Albaniji i Holandiji, a uradio je čak i konceptualni projekat vertikalnih bašti za planetu Mars.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: