Japanski "er fors 1" prodaju za 28 miliona dolara

Tokio -- Ne kupuje se svaki dan VIP "džambo džet", ali ova jedinstvena ponuda privukla je pažnju mnogih.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty images/Salah Malkawi
Foto: Getty images/Salah Malkawi

Boing 747-400 kojim je letelo 14 premijera Japana, kao i japanski car, oko celog sveta, sada je ponuđen na prodaju, prema listi Kontrolera, publikacije koja se bavi trgovinom u avio-industriji.

Kako prenosi CNN, avion proizveden 1991. godine registrovala je japanska vojna avijacija i bio je modifikovan tako da sadrži spavaću sobu, kupatilo s tušem, kancelariju i prostor za dnevni boravak.

Japanski "er fors 1" i dalje ima prilično veliki broj sedišta, 85, u poređenju sa američkim, koji ima 70.

Osim luksuznih prostorija za boravak predsednika, avion takođe ima i manju "sekretarsku kabinu", za pomoćnike premijera ili pratnju kada leti carska porodica.

Za kraljevsku sumu od 28 miliona dolara potencijalni kupac mogao bi da postane vlasnik modifikovanog boinga 747, koji i dalje liči na originalni iz fabrike, tvrdi prodavac.

Avion je za svoje godine starosti malo korišćen, ima samo 16.332 sata leta.

"To jedan od najočuvanijih boinga 747-400 na svetu", kaže se u oglasu i dodaje da je održavanje letelice bilo po najvišim standardima.

Taj 747-400 jedan je od dva koji su koršćeni za transport VIP osoba. Oba su penzionisana i zamenjena parom boing 777-300ER aviona, prema podacima Aviejšen internešenal njuza.

strana 1 od 199 idi na stranu