Oglasio se alarm za recesiju: Investitori izgubili poverenje u američku ekonomiju

U Sjedinjenim Državama se oglasilo ekonomsko alarmno zvono, koje upozorava na moguću recesiju u dolazećem periodu, javlja agencija AP.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.08.2019.

17:09

Oglasio se alarm za recesiju: Investitori izgubili poverenje u američku ekonomiju
Foto: Depositphotos/shirotie

Naime, na počeku današnjeg trgovanja na Vol stritu došlo je do inverzije, odnosno do obratnih kretanja prinosa na dvogodišnju i desetogodišnju državnu obveznicu, što je tržišni fenomen koji pokazuje da investitori traže veći povrat na ulaganje u kratkoročne nego u dugoročne državne obveznice.

Prinos na referentnu 10-godišnju obveznicu spustio se na 1,622 procenta, ispod prinosa na dvogodišnju hartiju koji je iznosio 1,634 odsto.

To je pokazatelj da su investitori izgubili poverenje u stabilnost američke ekonomije, navodi AP i dodaje da je ono što se činilo kao blago otopljavanje u trgovinskim odnosima između SAD i Kine, koje je podstaklo jučerašnji znatan skok berze, brzo zaboravljeno.

Poslednja ovakva inverzija krivulje prinosa zabeležena je u decembru 2005. godine, dve godine uoči recesije u SAD izazvane krizom u američkom finansijskom sektoru.

Kako napominje američka agencija, inverzija poput današnje događala se uoči poslednjih devet recesija od 1955. godine naovamo, uključujući i globalnu ekonomsku kriza koja je počela 2007. godine, a čije se posledice osećaju i danas.

Kada bi recesija mogla da se dogodi, ako se uopšte desi, nije izvesno, ali je današnja inverzija uzdrmala američku berzu uoči zvaničnog početka rada.

Manje od sata uoči zvona za otvaranje današnjeg trgovanja, indeks Dau Džons se stropoštao za 400 poena, odnosno za 1,4 odsto, kao i indeks S&P 500, dok je Nasdak pao još više.

Cena zlata, koje se smatra sigurnim utočištem za investitore, porasla je znatno iznad 1.500 dolara po unci i nastavlja uspon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: