Prepolovljen izvoz Nemačke u Iran zbog sankcija SAD

Berlin -- Izvoz Nemačke u Iran opao je za gotovo polovinu u prvih šest meseci 2019. godine, pokazali su u ponedeljak objavljeni podaci.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/JOHN G. MABANGLO
Foto: Epa/JOHN G. MABANGLO

To sugeriše da kompanije smanjuju poslovne veze sa zvaničnim Teheranom kako bi izbegle probleme sa Sjedinjenim Državama, nakon što je Vašington obnovio sankcije Iranu.

Nemački izvoz u Iran opao je za 48 procenata na 678 miliona evra od januara do juna ove godine u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su podaci nemačkog Federalnog zavoda za statistiku, a prenosi agencija Rojters.

Uvoz iz Irana smanjio se za 43 odsto na gotovo 110 miliona evra.

"Činjenica da je trgovina između Irana i Nemačke doživela tako veliki kolaps, nažalost, i nije veliko iznenadjenje", kažu u trgovinskoj asocijaciji BGA, i ukazuju na ekstrateritorijalni karakter nedavnih američkih sankcija, što znači da će kompanije iz trećih zemalja biti kažnjene ako posluju sa Iranom.

"Nemačke kompanije su primorane da biraju izmedju svojih tržišnih aktivnosti u Iranu i SAD, tako da je jasno koje tržište preferiraju", poručuju iz BGA.

Američki predsednik Donald Tramp prošle godine je povukao SAD iz nuklearnog sporazuma između Irana i glavnih svetskih sila.

Prema tom sporazumu iz 2015, međunarodne sankcije protiv Irana ublažene su u zamenu za napore Teherana da ograniči svoj nuklearni program. Nemačka je prošle godine izvozila u Iran uglavnom mašine, hemijske proizvode, automobile i auto-delove.

strana 1 od 199 idi na stranu