Južna Koreja skida Japan sa spiska povlašćenih u trgovinskim odnosima

Južnokorejske vlasti saopštile su da će skinuti Japan sa spiska zemalja sa povlašćenim trgovinskim odnosima.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.08.2019.

13:39

Južna Koreja skida Japan sa spiska povlašćenih u trgovinskim odnosima
FOTO: Depositphotos, seewhatmitchsee

To je odgovor na raniju odluku Tokija da smanji status trgovine sa Seulom.

Južnokorejski ministar trgovine Sung Iun Mo izjavio je da je vlada uklonila Japan s "belog spiska" 29 zemalja, jer ne poštuje međunarodne principe o izvoznoj kontroli osetljivih materijala.

Sung nije precizirao detalje nepoštovanja tih principa.

Prema njegovim rečima, Seul će raditi na minimiziranju negativnog uticaja na južnokorejske izvoznike i bilateralnu trgovinu.

Sung je dodao da će južnokorejska odluka stupiti na snagu u septembru.

Vlada Japana je u julu usvojila meru za jačanje kontrole izvoza određene tehnologije južnokorejskim kompanijama koje se oslanjaju na japanske materijale u proizvodnji poluprovodnika i ekrana za pametne telefone i televizore, glavne izvozne proizvode Južne Koreje.

Seul je tada naveo da bi japanska odluka mogla da nanese štetu njenoj od izvoza zavisnoj ekonomiji i optužila Tokio da trgovinu koristi kao oružje za osvetu zbog sporova iz prošlosti.

Japanske trgovinske mere izazvale su gnev u Južnoj Koreji, gde mnogi veruju da se Japan još nije u potpunosti iskupio za zločine počinjene tokom kolonijalne okupacije Koreje, od 1910. do 1945. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: