Rekord američkog bogataša: Zaradio 122 milijarde dolara u gotovini

Kompanija Berkšir Hatavej američkog bogataša, investitora i filantropa Vorena Bafeta prikupila je do kraja jula rekordne 122 milijarde dolara u gotovini.

Svet

Izvor: Investitor.me

Utorak, 06.08.2019.

10:05

Rekord američkog bogataša: Zaradio 122 milijarde dolara u gotovini
Voren Bafet FOTO: Epa, ARNE DEDERT

To je uspeo kupujući više obveznica nego što je prodao, smanjivanjem njihovog otkupa ali i uzdržavanjem od velikih akvizicija.

Bafet, bogataški guru koji je dobio nadimak Čudo iz Omahe, nije posrnuo za američkom berzom, već naprotiv, njegov konglomerat prodao je milijardu dolara više zaliha nego što je kupio u poslednjem kvartalu, a što je ujedno značilo i najveću neto prodaju od kraja 2017. godine, prenosi Bumberg.

Kompanija je takođe otkupila deonice vredne 400 miliona dolara, što je pad od 1,7 milijardi u prvom tromesečju.

Novčana gomila Berkšir Hataveja nabujala je u nedostatku velikih akvizicija već godinama.

"Gladan" velikih investicija

"Nadamo se da ćemo veći deo naše viška likvidnosti prebaciti u preduzeća koja će Berkšir trajno posedovati", napisao je Bafet u svom poslednjem pismu deoničarima.

"Međutim, neposredni izgledi za to nisu dobri: cene su skočile u nebo za biznise koji imaju perspektivne izglede na duži rok", kaže on.

Ta razočaravajuća stvarnost zapravo znači da će Berkšir Hatavej ove godine verovatno trošiti kupujući deonice, napisao je on, dodajući da i dalje želi da napravi kupovinu veličine slona.

Period stalnog rasta deonica Bafeta će možda držati od investicija neko vreme, ali je to pozitivno za Berkšir Hatavej. Vrednost portfelja deonica skočila je za 16 odsto na preko 200 milijardi dolara u prvih šest meseci godine.

Ostvarena je i polugodišnja dobit od blizu milijardu dolara, dok je samo kvartalni dobitak skočila 17 odsto na 14,1 milijarde dolara.

Kompanija je prošle godine povećala udeo u kompaniji Epl, koji je krajem prošlog tromesečja vredeo više od 50 milijardi dolara. Nedavno je povećao udeo i u Banci Amerike, i to za šest odsto na 950 miliona deonica, koje trenutno vrede oko 28 milijardi dolara.

Bafetova kompanija je pristala da uloži i 10 milijardi dolara povlašćenog kapitala u Oksidental petroleum, kako bi pomogla finansiranje preuzimanja naftne grupe od Anadarko petroleuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: