Izraelski i afrički naučnici prave vodu od vrućeg vazduha: Spas za zemlje "trećeg sveta"

Istraživači izraelskog Tehnološkog instituta Technion i njihovi partneri u Africi dobili su nagradu za razvoj tehnologije koja stvara vodu od toplote.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 04.08.2019.

11:42

Izraelski i afrički naučnici prave vodu od vrućeg vazduha: Spas za zemlje
Afrika FOTO: Epa, Nick Bohtma

Ona ima za cilj da obezbedi čistu vodu zemljama trećeg sveta.

Primaoci novoosnovane Nagrade za istraživanje fondacije Mauerberger Foundation (MFF) za transformativne tehnologije za Afriku su profesor Jehuda Agnon, vanredni profesor Mark Talesnik i profesor Gui Ramon, zajedno sa Lesli Petrik sa Univerziteta Vestern Cape u Južnoj Africi i Univerziteta Mekelle u Etiopiji.

Nagradu su takođe primile tri nevladine organizacije: Technionovi inženjeri bez granica (EVB), Južni Afrika i POPR Etiopij, piše Times of Israel.

Kako su uspeli u tome?

Naučnici su razvili jeftini sistem koji se pokreće obnovljivom energijom za vađenje vode iz vlage u vazduhu.

Tehnologija se razlikuje od drugih tehnika koje proizvode vodu iz vazduha po tome što pretvara toplotu u mehaničku snagu u obliku akustičnog talasa. Ovaj talas deluje kao "virtuelni klip" koji je sposoban da izvodi rashladnu akciju.

Tehnologija fazne izmene termoakustike (PKST) koju su razvili istraživači Techniona će za male troškove, praviti vodu za ruralna područja i područja u razvoju, rekao je profesor Gui Ramon.

"Kombinujući nanotehnologije koje su razvijene na Univerzitetu Zapadni Kejp, pomoću kojih se vlažnost može efikasno uhvatiti, i Technion-ovu PKST tehnologiju, planiramo da razvijemo čvrst i jeftin sistem za prikupljanje atmosferske vlage, podstaknut obnovljivom energijom", naveo je Ramon.

Sistem će biti testiran u Etiopiji


Ovaj sistem će prvo biti testiran u Etiopiji.

Nagrada Mauerberger fondacije ima za cilj da ojača akademske veze i razmenu ideja između istraživača u Izraelu i Africi kako bi se nove tehnologije koristile za dobrobit čovečanstva.

Nagrada, osmišljena za istraživače sa svih univerziteta u Izraelu, dodeljena je prvi put ove godine.

"Tehnologija i visoka tehnologija su predivne stvari ... Moris Mauerberger, osnovao je nagradu kako bi tehnologiju učinio dostupnom ljudima kojima to nije", rekao je Džonatan Iah, poverenik fonda, na ceremoniji dodele u Haifi.

"Ovo je prva godina dodelr nagradr i fokusirali smo se na vodu. Voda je vitalni resurs, i kao što je biolog Silvia Erl rekla: Može biti vode bez života, ali bez vode ne može biti života", dodao je.

Čišćenje zagađenih podzemnih voda

Drugi dobitnik nagrade bila je grupa istraživača sa Univerziteta Ben-Gurion iz Negeva.

Profesor Joram Oren, Zeev Ronen i Džek Gilron, istraživači sa Zuckerbergovog instituta za istraživanje vode na Univerzitetu Ben-Gurion, razvijaju naprednu tehnologiju za čišćenje kontaminirane podzemne vode. Skup membrana koje razvijaju pomoći će pročišćavanju vode od nitrata i hlorida. Tehnologija će u početku ciljati kontaminirane bunare u Gani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: