Ojačale trgovinske tenzije između SAD i Kine: Cene deonica na berzama oštro pale

Cene deonica na svetskim berzama prošle nedelje su oštro pale, jer su ojačale trgovinske tenzije između SAD i Kine.

Svet

Izvor: SEEbiz

Nedelja, 04.08.2019.

10:35

Ojačale trgovinske tenzije između SAD i Kine: Cene deonica na berzama oštro pale
FOTO: Depositphotos, Thomaspajot

Naime, američka centralna banka nije ispunila očekivanja ulagača.

Na Vol Stritu je Dow Jones prošle sedmice skliznuo 2,6 odsto, na 26.485 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3,1 procenta, na 2.932 boda, a Nasdaq indeks 3,9 odsto, na 8.004 boda.

Najveći nedeljni gubitak ovih indeksa još od decembra posledica je novog jačanja trgovinskih tenzija između SAD i Kine, nakon što je u četvrtak predsednik SAD Donald Tramp zapretio Kini dodatnim carinama.

"Trgovinski pregovori se nastavljaju, a tokom pregovora SAD će od 1. septembra početi da naplaćuje male dodatne carine od 10 odsto na preostalu robu i proizvode koji dolaze u našu zemlju iz Kine vredne 300 milijardi dolara. To ne uključuje 250 milijardi dolara (vrednu robu) koja se već carini sa 25 procenata", objavio je Tramp na Tviteru.

On je, takođe, kritikovao Kinu što nije ispunila obećanja da će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda. Trampove poruke usledile su dan nakon što su američki i kineski predstavnici u Šangaju završili dvodnevne pregovore bez bitnih pomaka, iako su obe strane razgovore ocenile konstruktivnim. Zbog toga su na tržištu ponovo ojačala strahovanja od negativnog uticaja trgovinskog sukoba na rast globalne privrede.

SAD i Kina, naime, vode trgovinski rat od prošle godine, a te su napetosti negativno uticale na globalne nabavne lance i potresle finansijska tržišta.
Dosad su dve najveće privrede sveta međusobno uvele carine na robu ukupne vrednosti veće od 360 milijardi dolara, što šteti industrijskim kompanijama sa obe strane Pacifika.

"Najveći je problem što je to sistemsko pitanje i što će to biti trajno pitanje između SAD i Kine. A tržišta ne vole neizvesnost", kaže Joseph Quinlan, strateg u Merill and Bank of America Private Bank.

Ulagače je prošle nedelje razočarala i američka centralna banka. Doduše, čelnici Feda odlučili su na redovnoj sednici da smanje ključne kamatne stope za 0,25 procentnih poena, u raspon od 2,00 do 2,25 odsto, što je prvo smanjenje cene novca nakon 10 godina. No, to se i očekivalo, a ulagače je razočarala poruka predsednika Feda Džeroma Pauela da ovaj rez nije početak dužeg ciklusa smanjenja kamata.

On je istakao da je Fed smanjio kamate zbog usporavanja rasta globalne privrede, trgovinskih tenzija i potrebe da se podstakne inflacija koja je vrlo niska. No, naveo je i da ovaj rez ne znači da sledi nastavak smanjenja kamata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: