Novi pametni telefoni biće drugačiji od svih dosad: Korisnici će imati "ekran izbora"

Kompanija Gugl će korisnicima android uređaja u Evropi omogućiti izbor podrazumevanog pretraživača između četiri opcije, među kojima je i Gugl pretraživač.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 03.08.2019.

09:20

Novi pametni telefoni biće drugačiji od svih dosad: Korisnici će imati
FOTO: EPA/HARISH TYAGI

Najnoviji potez je deo nastojanja ove kompanije da ublaži zabrinutost evropskih antimonopolskih regulatora i izbegne nove kazne.

Novi android pametni telefoni i tableti, koji budu isporučeni u Evropskoj ekonomskoj oblasti (EEA), imaće od početka 2020. godine "ekran izbora", na kojem će se pojaviti četiri pretraživača od kojih će korisnik moći da izabere podrazmevani pretraživač, navodi se u saopštenju kompanije Gugl.

Provajderima pretraživača biće omogućeno nadmetanje na tenderima da dobiju mesto na ekranima korisnika, kako bi postali podrazumevani pretraživač na početnom ekranu android uređaja, zajedno sa Gugl Hrom pretraživačem.

"Tenderi će se održavati u svakoj zemlji EEA, a tri ponuđača sa najboljom ponudom za određenu zemlju pojaviće se na "ekranu izbora", navodi se u saopštenju američke tehnološke kompanije.

Potez kompanije Gugl usledio je nakon prošlogodišnje odluke Evropske komisije (EK) da kazni tehnološkog giganta sa 4,34 milijardi evra zbog blokiranja rivala na android mobilnom operativnom sistemu.

EK je saopštila tada da je Gugl imao nepravednu prednost zahvaljujući unapred instaliranom pretraživaču Hrom i gUGL aplikacijama za pretragu na android pametnim telefonima i laptopovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: