Samo polovina Hrvata može sebi da priušti odmor u inostranstvu

Hrvatska je na pretposlednjem mestu u EU prema statistici koja pokazuje koliko je građana Unije tokom 2018. godine moglo sebi da priušti godišnji odmor.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.07.2019.

12:59

Samo polovina Hrvata može sebi da priušti odmor u inostranstvu
Foto: Deposit photos/ifeelstock

Kako pokazuju podaci evropske kancelarije za statistiku - Evrostata, gora od Hrvatske je samo Rumunija.

Statistika za svaku zemlju posebno prikazuje koliko je građana tokom prošle godine moglo sebi da priušti nedelju dana godišnjeg odmora u inostranstvu, prenosi Index.hr.

Statistički podaci pokazuju da, na nivou cele Evropske unije, 28 odsto državljana ne može sebi da priušti ni nedelju dana godišnjeg odmora.

Kako navodi Evrostat, zemlje s najvećim udelom stanovnika koji ne mogu sebi da priušte odmor u inostranstvu su Rumunija sa 58,9 odsto stanovnika i Hrvatska sa 51,3 odsto. Slede Grčka i Kipar sa po 51 odsto.

Najbolje rangirani su Švedjani kojih samo 9,7 odsto ne može da otputuje na odmor u inostranstvo, slede građani Luksemburga sa 10,9 odsto i Danci s 12,2 odsto.

Evrostat navodi da se u pojedinim zemljama situacija promenila u posljednjih pet godina, pa se u Bugarskoj od 2013. do 2018. taj broj smanjio s 35,8 na 30,5 odsto, a u Poljskoj se taj procenat smanjio 26 odsto, na 34,6 odsto.

Grčka je jedina članica u kojoj je situacija postala lošija za dva odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: