Na ovo rajsko ostrvo stiže brzi internet: Ograničena mreža im uništavala turizam

Kuba je raj za turiste, tropska klima, jedinstvena arhitektura i oldtajmeri na svakom koraku.

Svet

Izvor: index.hr

Utorak, 30.07.2019.

11:03

Na ovo rajsko ostrvo stiže brzi internet: Ograničena mreža im uništavala turizam
Foto: Epa, Ernesto Mastrascusa

Turisti se, i pored mnogih prednosti Kube, susreću sa jednim problemom, a to je spori, skoro nedostupan internet.

Kako piše The New York times, a prenosi Indeks, sve je očiglednije da će se situacija uskoro promeniti, jer je ovog ponedeljka na snagu stupio novi zakon koji će meštanima i turistima omogućiti nesmetan pristup internetu. I pored ovih velikih promena, kubanska vlada će i dalje kontrolisati komercijalni pristup internetu

Vlada kontroliše upotrebu interneta

Kuba je uvela internet devedesetih godina prošlog veka, ali je pristup godinama bio ograničen i strogo kontrolisan.

“Kubanska vlada je svesna toga da je pristup internetu potreban zbog razvoja ekonomije, ali istovremeno je zabrinuta da bi to moglo dovesti do subverzije u društvu“, rekao je bivši dekan američke Univerzitetske škole za odnose sa javnošću, Vilijam Leo Grande.

Internet u kafićima

Iako novi propisi dopuštaju građanima povezivanje na internet korištenjem njihovog rutera i druge opreme, privatni mrežni operateri još uvek nisu u mogućnosti da obezbede tu uslugu, čime se osigurava monopol državne komunikacijske kompanije Eteksa.

Bez obzira na ograničenja, veruje se da će ovaj korak pozitivno uticati na turizam Kube, jer će, sada, restorani i kafići svojim gostima omogućiti internet, nešo što je i dalje retkost na Kubi.

Samo 67.000 domova ima internet

U 2015. godini vlasti su postavile 35 bežičnih hot spotova, odnosno područja koja su imala internet, koja su postala vrlo popularna, i pored ogromnih cena. Naime, sat vremena interneta ima isti iznos kao i 10 odsto prosečne mesečne plate. Do kraja 2018. osigurano je 800 takvih Wi-Fi mesta širom zemlje.

Međutim, pristup internetu u domaćinstvima i kompanijama do sada je bio jako redak. Na celom području Kube je do nedavno samo 67.000 domova imalo internet, a u firmama je to bilo ograničeno na pojedince zaposlene u Vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: