Treći Erbasov helikopter sleteo u Srbiju: Policija dobila novu letelicu posle 40 godina

Treći od četiri Erbasova helikoptera H-145M namenjena srpskoj policiji, isporučen je danas Helikopterskoj jedinici MUP-a.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 30.07.2019.

09:26

Treći Erbasov helikopter sleteo u Srbiju: Policija dobila novu letelicu posle 40 godina
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Prva dva Erbasova helikoptera za srpsku policiju stigli su u Srbiju 8. jula.

Ministar policije Nebojša Stefanović je tada istakao da je nabavkom tih letelica posle 40 godina počela obnova Helikopterske jedinice MUP-a.

Stefanović je obišao letelice i upoznao se sa opremom.

Komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić obavestio je ministra da je završen proces registracije i carine za dva helikoptera koji su stigli 8. jula i da su već u operativnoj upotrebi, a da će registracija i carina treće letelice biti završena za desetak dana.

Helikopteri imaju i novu opremu za noćno osmatranje sa ugrađenim kamerama koje omogućavaju da operater, umesto pilota, osmatra granicu ili prati neku drugu akciju, kao i da tokom noći "vidi sve kao na dlanu".

Helikopteri su opremljeni i najsavremenijom medicinskom opremom, tako da će lekarski timovi tokom leta moći da pruže pomoć ugroženima i da ne gube vreme u transportu do najbliže bolnice.

Letelice mogu da za samo minut i 20 sekundi budu u vazduhu, što je izuzetno kratko vreme, a što je bitno zbog brzog reagovanja u vanrednim i kriznim situacijama.

Helikopteri će biti korišćeni za transport specijalnih jedinica, nadzor državne granice, kontrolu saobraćaja, gašenje požara i spasavanje ljudi.

Prvi helikopter, od ukupno devet koliko je naručeno od kompanije Erbas, isporučen je na Sajmu naoružanja u Beogradu, kada je ključeve helikoptera predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću svečano uručio izvršni direktor Erbasa Bruno Evan.

Od devet helikoptera H-145M, pet je za vojsku, a četiri za policiju.

Pored Srbije, različite serije Erbasovih helikoptera se koriste u više od 150 zemalja širom sveta, a samo susedna Mađarska naručila je nedavno 20 istovetnih helikoptera marke H-145M.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: