Bugari zakomplikovali: Skupština odbacila veto predsednika - Americi plaćaju 1,2 milijarde $

Sofija -- Narodna skupština Bugarske odbacila je veto predsednika Rumena Radeva uloženog oko nabavke borbenih aviona F-16 za Ratno vazduhoplovstvo.

Izvor: Tango Six, Živojin Banković
Podeli
Foto: Epa, VASSIL DONEV
Foto: Epa, VASSIL DONEV

Bugarska se dodatno zadužila 103 miliona zbog kupovine F-16

Za odbacivanje veta glasalo je 128 dok je 73 bilo protiv a za potvrdu kupovine aviona bio je dovoljan 121 glas.

Bugarski vazduhoplovni portal Aeropres navodi da je rasprava trajala oko dva sata i da je bila oštrija nego nedelju dana ranije kada je prvobitno izglasana kupovina F-16 na koju je predsednik Radev uložio veto. Međutim skupština se ipak nije bavila razlozima zbog kojeg je predsednik uložio veto niti je raspravljano o pitanjima kojima je Radev obrazložio svoje neslaganje sa nabavkom, prenosi Tango.six.

Opozicija je uglavnom napadala uslove kupoprodajnog ugovora smatrajući ih neprofitabilnim za Bugarsku. Naglašeno je da ne postoji garancija da će ugovori biti ispoštiovani na vreme i u projektovanom budžetu, kao i da ne postoje mehanizmi za međunarodnu artbitražu već samo mogućnost tužbe u Sjedinjenim Državama. Deo opozicije je naveo da Radev ipak nije učinio dovoljno a način na koji je uložio veto je smatran političkim pozorištem i licemerjem. Ipak ugovor za F-16 nazvali su ponižavajućim i istovremeno podržali veto.

Iz vladajućih stranaka su ugovore sa SAD o nabavci F-16 branili objašnjenjima da su oni standardni i da su po njima avione kupovale i sve druge države, da je F-16 pravi avion za Bugarsku, da će njima biti zaštićeni strateški interesi kao i da će ovom nabavkom autoritet države biti povećan. Takođe Radev je optužen da je imao finansijske motive pri ulaganju veta, rečeno je da opozicija nije nudila pravu alternativu nabavci F-16 kao i da bi kupovina Gripena bila mnogo skuplja.

Foto: Epa, Toms Kalnins
Foto: Epa, Toms Kalnins

Predsednik Bugarske Rumen Radev ima pravo i na veto na izmene državnog budžeta a ministar odbrane Krasimir Karakačanov izjavio je da vlada planira da, ako ne bude predsednikovog veta, u naredniih pet dana prenese 2,2 milijarde leva (1,254 milijarde dolara) za ovu nabavku što, kako se navodi, neće uticati na druge vojne programe niti na povećanje plata vojnika.

Rok za podnošenje veta na izmene državnog budžeta je 2. avgust a nakon odbijanja veta za nabavku aviona predsednik je dužan da potpiše ratifikaciju ugovora koji će stupiti na snagu objavljivanjem u Državnom glasniku.

Svet

strana 1 od 185 idi na stranu