Pravni savet ECB dao zeleno svetlo: Odobrena nominacija Kristin Lagard

Pravni savet Evropske centralne banke (ECB) zvanično je odobrio nominaciju bivše direktorke MMF-a Kristin Lagard za poziciju novog šefa te institucije.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 25.07.2019.

13:46

Pravni savet ECB dao zeleno svetlo: Odobrena nominacija Kristin Lagard
Kristin Lagard FOTO: EPA/JIM LO SCALZO

Nova funkcija važi za vrhovnu monetarnu vlast u Evropi.

Upravni savet je u iznetom mišljenju, koje je neophodno prema proceduri imenovanja sadržanoj u osnivačkom ugovoru Evropske unije, naveo da je Lagard osoba "priznate reputacije i profesionalnog iskustva u monetarnim ili bankarskim pitanjima".

Lagardovu takođe čeka izlaganje i odgovori na poslanička pitanja u Evropskom parlamentu, verovatno krajem septembra ili početkom oktobra, ali parlament ne može da blokira nominaciju koju su dali čelnici vlada država evrozone.

Evropski savet šefova država i vlada mora formalno da potvrdi imenovanje, i u tom slučaju Lagardova će naslediti Marija Dragija 1. novembra, sa mandatom u trajanju od osam godina. Taj mandat se se ne može obnoviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: