Banke uvele strože uslove za dobijanje kredita u evrozoni

Banke u evrozoni postrožile su uslove za zajmove kompanijama i građanima, pokazali su rezultati kvartalnog istraživanja Evropske centralne banke (ECB).

Svet

Izvor: B92

Sreda, 24.07.2019.

09:50

Banke uvele strože uslove za dobijanje kredita u evrozoni
FOTO: Depositphotos, nito103.jpg

Zajmodavci su u razdoblju od aprila do juna 2019. godine pooštrili zahteve kod odobravanja zajmova kompanijama kao i one u potrošačkom kreditiranju, pokazali su rezultati kvartalnog ispitivanja sprovedenog u 144 banke u evrozoni.

Među pet najvećih ekonomija evrozone, u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji u drugom ovogodišnjem tromesečju su postroženi kriterijumi u kreditiranju kompanija, dok su u Španiji ostali nepromenjeni a u Holandiji ublaženi.

U međuvremenu su uslovi kod hipotekarnih zajmova u evrozoni u proseku ostali nepromenjeni u poređenju s prvim kvartalom.

"Slabija tolerancija na rizike te, kod zajmova kompanijama, percepcija većeg rizika, praćena većim troškom izvora sredstava i bilansnim ograničenjima, doprineli su zaoštravanju kreditnih uslova u raznim kategorijama zajmova", komentar je ECB.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: