Vlada dala 178 miliona evra eksternim savetnicima za pola godine

Berlin -- Nemačka vlada u prvih šest meseci imala je ogromne izdatke za eksterne savetnike i to u iznosu od 178 miliona evra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/FELIPE TRUEBA
Foto: Epa/FELIPE TRUEBA

Najveće izdatke za eksterne savetnike imalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova sa 78,7 miliona evra, proizilazi iz upita Ministarstva finansija na zahtev poslanika Matiasa Hena.

Prema pisanju nemačkog dnevnika "Bild", Ministarstvo saobraćaja potrošilo je, u prvoj polovini ove godine, na eksterne savetnike 47,7 miliona evra.

Ministarstvo obrazovanja imalo je najmanje troškova za usluge savetnika i to samo 293.000 evra.

Kao jedino od 14 ministarstava, Ministarstvo odbrane nije saopštilo podatke o izdacima za savetnike.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Betina Hagedorn ukazuje na to da u tom ministarstvu nisu još prikupljene sve brojke.

Inače, korišćenje usluga eksternih savetnika u Ministarstvu odbrane se već pola godina ispituje pred istražnim odbornom Bundestaga.

Naime, radi se o optužbama za korupciju i dodeljivanja poslova na ilegalan način.

U periodu do 2014. do 2017. godine zabeležen je drastičan rast izdataka na eksterne savetnike. Tako su troškovi 2014. iznosili još 63 miliona evra, a već 2015. porasli su na 105 miliona, da bi 2017. iznosili 248 miliona evra.

Kritičari korišćenja usluga eksternih savetnika ističu da je ta praksa neprihvatljiva imajući u obzir više od 20.000 zaposlenih u ministarstvima.

strana 1 od 185 idi na stranu