Sunovrat kineskih investicija: Sa 46,5 na 5,4 milijarde dolara

Strane direktne investicije (SDI) između Kine i Sjedinjenih Država pale su za skoro 60 posto u 2018. godini u odnosu na godinu ranije.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.07.2019.

16:46

Sunovrat kineskih investicija: Sa 46,5 na 5,4 milijarde dolara
Foto: Depositphotos, aodaodaodaod, 32445605

Ovo pokazuju podaci jedne istraživačke kompanije objavljeni u trenutku kada trgovinski rat između dve najveće ekonomije i dalje traje.

Kineske SDI u Sjedinjenim Državama pale su za 88 odsto na samo 5,4 milijarde dolara u 2018. godini u odnosu na vrhunac od 46,5 milijardi dolara iz 2016. godine, navodi se u ekonomskom istraživanju kompanije Rodijum Grup.

Prema preliminarnim podacima za period do aprila ove godine, ukupna vrednost transakcija iznosila je 2,8 milijardi dolara.

U međuvremenu, američke SDI u Kini opale su samo blago i to na 13 milijardi dolara u 2018. godini sa 14 milijardi dolara godinu ranije, prenosi Raša tudej.

"Činjenica da su SDI tako oštro pale je zapravo odraz pogoršanja ekonomskih odnosa između SAD i Kine. SAD ne veruju Kinezima, a Kina ne veruje SAD", rekao je za "NJujork tajms" Esvar Prasad, bivši šef odeljenja Međunarodnog monetarnog fonda u Kini.

Prema nedavnom istraživanju američke Nacionalne asocijacije za nekretnine, kineski kupci su smanjili kupovinu nekretnina u Americi za 56 posto na 13,4 milijarde dolara u godini zaključno sa martom.

"Obim pada je prilično upečatljiv, što ukazuje na manje poverenje u posedovanje imovine u SAD", ocenio je Lorens Jun, glavni ekonomista iz te Asocijacije.

Ipak, Kina je od aprila 2018. do marta 2019. ostala najveći strani kupac američkih nekretnina.

Dve zemlje su u trgovinskom ratu od prošle godine, kada je Vašington uveo 25-procentne tarife na kineske tehnološke proizvode vredne 50 milijardi dolara, što je dovelo do sličnog odgovora Pekinga.

Od tada, dve strane su razmenile nekoliko uzajamnih rundi carina. U junu, Trampova administracija povećala je na 25 odsto tarife na 250 milijardi dolara vrednu kinesku robu, a Kina je uzvratila povećanjem carina do iste stope na 5.000 američkih proizvoda u vrednosti od 60 milijardi dolara.

SAD i Kina su se dogovorile da neće uvoditi nove tarife nakon razgovora lidera dve zemlje na marginama samita G20 prošlog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: