Tuđe slađe: I Kina traži naftu i gas u tuđim teritorijalnim vodama

Hanoj -- SAD su zabrinute zbog navoda o mešanju Kine u aktivnosti u vezi sa istraživanjem nafte i gasa u spornim vodama Južnog kineskog mora.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, olinchuk
Foto: Depositphotos, olinchuk

Vijetnam optužuje Peking za kršenje njegovog suvereniteta.

Portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus rekla je u saopštenju da te "ponovljene provokativne akcije Kine" prema drugim zemljama prete regionalnoj energetskoj bezbednosti i podrivaju slobodno i otvoreno indo-pacifičko energetsko tržište.

Ona je pozvala Kinu da prekine sa ponašanjem zastrašivanja i uzdrži se od učešća u provokativnim i destabilišućim aktivnostima, prenosi AP.

Vijetnam je u petak zatražio od Kine da ukloni istraživački brod iz vijetnamske ekonoske zone gde je Hanoj dogovorio sa ruskim Rosnjeftom razvoj gasnih polja.

Vijetnam je stupio u kontakt sa Kinom više puta preko različitih kanala, uputio diplomatske protestne note i od Kine zatražio da obustavi "svoje nezakonite aktivnosti i povuče brodove iz vijetnamskih voda", saopštilo je vijetnamsko ministarstvo spoljnih poslova.

Kinesko ministarstvo prethodno je zatražilo od Hanoja da poštuje suverena prava i jurisdikciju Kine i da "ne preduzima korake koji bi mogli da iskomplikuju stvar".

strana 1 od 185 idi na stranu