Sankcije EU? "Nismo uplašeni, naša vojska je slavna, nastavljamo da tražimo gas"

Ankara -- Ankara je poslala istraživački brod da se pridruži onima za bušenje gasa koji se od ranije nalaze u vodama kod etnički podeljenog Kipra.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos, pavalena
Foto: Depositphotos, pavalena

Na skupu povodom 45. godišnjice turske invazije na Kipar, Potpredsednik Turske Fuat Oktaj je rekao da se Turska nikada neće povinovati sankcijama koje joj je Evropska unija uvela zbog bušenja u tim vodama i da neće oklevati u odbrani svojih i prava kiparskih Turaka na energetske rezerve.

EU je uvela sankcije Ankari, navodeći da Turska krši medjunarodno pravo bušenjem gasa u vodama koje spadaju u isključivu ekonomsku zonu Kipra.

U pismu upućenom lideru kiparskih Turaka Mustafi Akindžiju, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan naveo je da njegova vojska neće oklevati da preduzme akciju na Kipru ako bude neophodno.

"Niko ne treba da sumnja da slavna turska vojska koja Kipar ne smatra ništa drugačijim od svoje otadžbine, neće oklevati, ako bude potrebno, da ponovo preduzme korak kao pre 45 godina kada su u pitanju životi i bezbednost kiparskih Turaka", naveo je Erdogan.

On je medjutim dodao da će Turska raditi na "poštenom i trajnom rešenju" za Kipar. Slanjem mirovnih trupa UN 1964. godine Kipar je podeljen zbog upornih medjunacionalnih sukoba sa nekoliko stotina poginulih. Posle puča pristalica ujeinjenja s Grčkom, Turska je 1974. godine okupirala sever naseljen turskom manjinom i proglasila "Tursku Republiku Severni Kipar" koju samo Ankara priznaje. Turska je na okupirani sever ostrva doselila više od 35.000 vojnika s porodicama i druge naseljenike. Kipar je 2004. primljen u EU, ali povlastice članstva uživa jedino južni deo ostrva.

Svet

strana 1 od 185 idi na stranu