Krivac za kontaminaciju naftovoda i štetu od nekoliko milijardi $ traži azil u Litvaniji

Roman Ružečko, osumnjičen da je odgovoran za veliku kontaminaciju nafotovoda u Rusiji, zatražio je politički azil u Litvaniji.

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.07.2019.

13:49

Krivac za kontaminaciju naftovoda i štetu od nekoliko milijardi $ traži azil u Litvaniji
Foto: Depositphotos, photojimdp

Ovu informaciju, potvrdio je portparol okružnog suda u Viljnusu.

Rusko tužilaštvo optužilo je Ružečka, direktora male kompanije za transportovanje nafte, i još nekoliko lica za krivičnu zaveru radi kontaminiranja mreže čiji je vlasnik firma "Transnjeft", prenosi češki www.tyden.cz.

Ružečkov advokat rekao je da u dokumentima tužilaštva ništa ne dokazuje krivicu njegovog klijenta. Okružni sud u Viljnusu potvrdio je ove sedmice tromesečni pritvor za Ružečka na zahtev tužilaštva Litvanije, rekao je portparol suda.

Rusija je u aprilu suspendovala isporuke preko naftovoda "Družba" zbog prekomernog nivoa organskog hlorida u sirovoj nafti, što je uticalo na rad rafinerija u Nemačkoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Ukrajini i Belorusiji.

Roman Ružečko, šef Samaratransneft-terminal, uhapšen je u sredu u Vilniusu na osnovu međunarodne poternice koju je izdao ruski sud.

Podsećamo, ruska naftna industrija je ove godine pogođena teškom krizom. U aprilu otkriveno je da oko pet miliona tona nafte u naftovodu "Druzhba" sadrži višak organskog hlorida.

On se koristi u ekstrakciji ulja, ali pre nego što sirovina uđe u cevovod, organski hlorid se mora ukloniti, jer može oštetiti rafinerije.

Ruski istražitelji veruju da je ovog proleća zagađena nafta ušla u gasovod u regionu Samare, kako bi se sakrile krađe nafte. Neki mediji nagađaju da je to bila ciljana sabotaža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: