Odbili da plate porez jer je to "protiv Božje volje", sud ih drakonski kaznio

Brat i sestra odbijali su da plaćaju porez jer je to "protiv Božje volje", ali moraće prema odluci suda da plate više od 2,3 miliona australijskih dolara.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2019.

15:03

Odbili da plate porez jer je to
Foto: Epa/ANDRE PAIN

Fani Alida Birpot i njen brat Rembertus Kornelis Birept od 2011. odbijajli su da plate porez tvrdeći da bi taj čin predstavljao pobunu protiv Boga, preneli su australijski mediji.

Par hrišćanskih misionara ove nedelje je izveden pred vrhovni sud u Tasmaniji zbog poreskog duga većeg od 930.000 dolara i drugih nakupljenih troškova, prenosi portal Poslovni dnevnik

.

U podnescima sudu brat je pisao da je poreski zakon zemlje protivan "zakonima svemogućeg Boga", prenela je televizija ABC.

"Vlasništvo proizlazi iz svemogućeg Boga i njemu služimo", napisao je tvrdeći da su "zakoni svemogućeg Boga iznad zakona ove zemlje".

"Ukoliko ne možete da mi nađete rečenicu u Bibliji ili jevanđeljima koja kaže 'ne plati porez' onda već u startu imamo problem", kazao je muškarcu sudija Stefan Holt.

Dodao je kako je pretragom na Guglu pronašao priču o Isusovom savetu da se Cezaru vrati ono što je njegovo a Bogu Božje.

Presudom je bratu i sestri naloženo da poreskoj upravi uplate ukupno 2,3 miliona dolara.

Sudija je ipak uvažio da je njihovo verovanje iskreno i da se ne radi o zločinačkoj nameri izigravanja poreskih obaveza.

Međutim, po njegovoj presudi Biblija je jasna - građanski zakoni i Božji zakoni deluju u različitim sferama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: