Ministri najmoćnijih zemalja: Kriptovalute sa sobom nose i rizike

Ministri finansija iz Grupe sedam bogatih ekonomija G-7 upozorili su na opasnost od kriptovaluta i loše ocenili plan Fejsbuka da uvede digitalnu valutu libru.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 18.07.2019.

13:59

Ministri najmoćnijih zemalja:  Kriptovalute sa sobom nose i rizike
FOTO: EPA, RITCHIE B. TONGO

Zvaničnici SAD, Francuske i drugih zemalja G-7 pokazali su sumnjičavost prema libri, ali i prema drugim digitalnim valutama.

Naveli su da one mogu da učine finansijski sistem efikasnijim, ali sa sobom nose i rizike.

Libra bi na primer mogla da olakša pranje novca i finansiranje terorizma i da utiče na vrednost zvaničnih valuta, smatraju ministri finansija G-7.

"Suverenitet nacija ne može biti ugrožen", rekao je francuski ministar finansija Bruno le Mer, govoreći o privatnim kompanijama kao što je Fejsbuk.

Podsetimo, Fejsbuk je predložio uvođenje libre kao kriptovalute koja je vezana za postojeće valute da bi bila stabilnija od drugih digitalnih valuta kao što je bitkoin i koja bi imala podršku brojnih velikih kompanija.

Vlade širom sveta sada razmatraju kako bi uvođenje takve valute uticalo na privredu.

Le Mer je rekao da su zvaničnici G-7 konstatovali da bi stabilne kriptovalute kao što bi bila libra mogle da smanje troškove prebacivanja novca i pruže finansijske usluge zajednicama koje imaju manji pristup takvim uslugama ali da one takođe izazivaju zabrinutost i morale bi da odgovaraju vladama, a ne samo korporacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: