Posle Filipina i Kambodža vraća otpad: Nismo ni mi kanta za đubre

Kambodža je postala najnovija azijska država koja će da vrati pošiljku smeća poslatu iz zapadnih zemalja na obradu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2019.

12:56

Posle Filipina i Kambodža vraća otpad: Nismo ni mi kanta za đubre
FOTO: EPA/KITH SEREY

Zvaničnici te zemlje objavili su da šalju 1.600 tona smeća nazad u SAD i Kanadu.

Ukupno 83 kontejnera plastičnog otpada pronađeno je u velikoj luci Sihanoukvil, saopštio je Net Pektra, portparol ministarstva za zaštitu životne sredine, prenosi Si-En-En.

Kontejneri, koje su otvorili carinici, bili su označeni kao "proizvodi za reciklažu" bez oznaka da je u pitanju plastični otpad.

Carina sada sprovodi istragu da utvrdi kako su završili u Kambodži i ko stoji iza uvoza. Ukoliko se pronađu odgovorni, biće kažnjeni i izvedeni pred sud, rekao je Pektra.

U međuvremenu, federalne vlasti Kambodže započele su proces vraćanja otpada u SAD i Kanadu.

"Kambodža nije korpa za smeće u koju strane zemlje mogu da odlože svoj otpad i vlada se suprotstavlja uvoženju plastike i lubrikanata za reciklažu u ovu zemlju", istakao je Pektra.

Ovo je takođe i najnoviji incident u svetskoj "krizi smeća", u oviru koje elektronski otpad, plastika i drugi otpad većinom iz zapadnih zemalja završava u jugoistočnoj Aziji.

Prošle godine, Kina je zabranila uvoz plastike u okviru incijative da očisti svoju životnu sredinu, što je izazvalo poremećaj u globalnim trgovačkim lancima, a posrednici su potrašili nova odredišta za otpad i pronašli ih u Maleziji i Filipinima.

Uvoz otpada doveo je do stvaranja ilegalne industrije za preradu plastike. U Maleziji su vlasti prošle godine zatvorile 148 nelicenciranih postrojenja za reciklažu, koja toksičnim isparenjima i kontaminaciom vode zagađuju lokalnu životnu sredinu.

Pre nekoliko nedelja okončano je višegodišnje diplomatsko natezanje Kanade i Filipina oko uvoza otpada, a filipinski predsednik Rodrigo Duterte je povukao ambasadora iz Otave pre nego što je Kanada pristala da prihvati nazad smeće koje je stiglo u Filipine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: