Za "siću" kupili gradske autobuse

Trend kupovine polovnih gradskih autobusa se nastavlja i širi u granicama Evropske Unije.

Svet

Izvor: Autobusi.net, Slobodan Kostiæ

Četvrtak, 18.07.2019.

12:00

Za
Foto: Depositphotos, Kzenon, 79105702

Za potrebe rekonstrukcije tramvajske mreže, gradski prevoznik DPB Bratislava je nabavio polovne gradske autobuse iz Austrije i Nemačke.

Slovačka je nova na listi evropskih zemalja gde su polovnjaci uključeni u gradski saobraćaj u prestonici. Ovakav primer već skoro celu deceniju daje Budimpešta, u kojoj saobraća veliki broj polovnjaka čiji su prvi vlasnici razuđeni širom Evropske Unije. Za potrebe svog javnog prevoza, Bratislava je nabavila pet zglobnih autobusa MAN NG313 iz Klagenfurta i šest Solarisa Urbino 18 iz Berlina, piše portal Autobusi.net.

Zglobni MAN-ovi su uključeni u saobraćaj po prijemu u vozni park DPB. Klimatizovani su, ali zbog toga nemaju šibere na prozorima. Proizvedeni su 2004. godine i od tada su saobraćali samo u austrijskom Klagenfurtu. Njihov kapacitet iznosi 160 putnika a karakteriše ih nešto gušći raspored sedišta, zbog čega nemaju prostor za stajanje preko puta trećih vrata. Drugi lot vozila čine šest Solarisa Urbino 18, koji su saobraćali u Berlinu od 2005. godine.

Za razliku od MAN autobusa, oni nemaju četvrta vrata, ali takođe imaju gušći raspored sedenja, karakteristično za Berlin.

Klimatizovani su i poseduju automatska električna šiber vrata, koja putnici otvaraju na zahtev.

Motivacija za kupovinu polovnih zglobnih autobusa dolazi iz potrebe za uspostavljanjem autobuske linije, koja će menjati tramvaje za vreme rekonstrukcije. Pošto su tramvaji niskopodni i pristupačni osobama sa hendikepom, logično je da autobusi moraju ispuniti isti uslov. Ovih jedanaest polovnjaka će se naći u voznom parku na mestu zastarelih srednjepodnih zglobnih Karosa autobusa, koji ulaze u treću deceniju službe. Takođe, s obzirom na letnje vreme, poželjno je bilo i da autobusi budu klimatizovani.
FOTO: Depositphotos, IgorVetushko 169735172
Kao što je bio slučaj u Budimpešti, tako su i vozila u Bratislavi pripremljena za saobraćaj standardizacijom opreme. Ugrađen je sistem za praćenje vozila kog prati razglas za najavu stanica, a displeji kodirani. Potom, u vozilo su ugrađeni tasteri za otvaranje vrata od strane putnika kao i mesta za prodaju karata. Dodatno, sve nalepnice u autobusima su prevedene na slovački, kako bi putnici bili informisani o sigurnosnim sistemima autobusa. Ugrađen je i drugi bočni displej, ispred trećih vrata. Nakon nekoliko dana u saobraćaju, autobusi su ofarbani u potpuno crvenu boju, kao i svi autobusi gradskog prevoznika u Bratislavi.

Ipak, ono što čini ovu nabavku vozila jedinstvenom je cena nabavke. Naime, čelnici DPB Bratislava tvrde da su ih ova vozila koštala ukupno sto hiljada evra, što iznosi oko trećine cene jednog novog zglobnog autobusa. Ranije su, za ovakve potrebe, iznajmljivali autobuse od drugih prevoznika što ih je koštalo više nego ovakva nabavka a, zbog specifičnosti tramvaja i gradskih autobusa, iznajmljena vozila često nisu ispunjavala potrebne uslove za normalnu eksploataciju u tim uslovima.
FOTO: Epa, YONHAP
Berlin rapidno menja svoju zastarelu flotu autobusa novim Mercedesima, a pošto nema dovoljno kupaca za tu flotu, sasvim je opravdano da autobusi imaju ovako nisku cenu. U svakom slučaju, cena od oko deset hiljada evra po vozilu koje će biti odveženo na svojim točkovima u drugi grad je jeftinije od rasturanja autobusa i vožnje na otpad. Rezervni delovi nisu problem za ove autobuse, s obzirom da Berlin ima stotine Solarisa u svom voznom parku. Ipak, u Bratislavi će jedan Solaris poslužiti kao donor delova. Za razliku od njih, Klagenfurt je MAN autobuse izbacio iz saobraćaja i zamenio ih novim Mercedesima, tako da ni oni neće imati problem sa rezervnim delovima.

U svakom slučaju, autobusi će poslužiti svrsi. Za razliku od ranijih vremena, na kraju rekonstrukcije tramvajske pruge, ovi autobusi ostaju u vlasništvu prevoznika. Zbog toga će moći da ostanu u službi i nakon završetka radova. Pošto menjaju tridesetogodišnje Karose, oni u svakom smislu predstavljaju tehnološki napredak. Ne samo da će putnici dobiti niskopodne i klimatizovane autobuse, već će i vozači dobiti komfornija radna mesta, dok će prevoznik imati pouzdanija vozila. Pomalo nestandardno za Solaris, berlinski autobusi nisu opremljeni DAF već MAN D2866 motorima. Time je, na nivou nabavke jedanaest različitih vozila, postignuta unifikacija po pitanju tipa motora i menjača.

Osim Budimpešte i Bratislave, i manji mađarski gradovi su primenili ovu taktiku. Tako je i grad Vesprem, severno od jezera Balaton, nedavno obnovio skoro ceo vozni park autobusima iz Švajcarske i Nemačke. Iz saobraćaja su izbačeni dotrajali Ikarusi, a na njihovo mesto su došli niskopodni polovnjaci. U Srbiji je pozitivan primer dao Niš-ekspres, koji je obnovio skoro celu flotu gradskih i prigradskih autobusa, zamenivši stare Sanose i zemunske Ikaruse najviše MAN i Mercedes autobusima iz Nemačke i Austrije. Kao i Niš, lep primer je dao i Zrenjanin, koji je pre nekoliko godina nabavio polovne Mercedese iz Estonije i reorganizovao svoj javni prevoz.
Beograd FOTO: _photopotam_Depositphotos_
Međutim, ovakve nabavke odsustvuju u drugim većim gradovima Srbije i bivših jugoslovenskih republika. Postavlja se pitanje u Beogradu da li ima smisla nabaviti preko dve stotine kičastih kineskih i turskih autobusa, koji već nakon par meseci rada, prema pisanjima putnika i vozača na forumima, pokazuju boljke.

U Skoplju je 2010. godine realizovana slična nabavka, kada su kupljeni kineski dabldekeri kičastog dizajna, kao i ukrajinski solo LAZ autobusi, tehnološki i dizajnerski zastareli. Novi Sad planira i obnavlja svoj vozni park novim autobusima, čime će zadržati samo novije autobuse u svom voznom parku.

Ukoliko se ukaže potreba za velikom obnovom voznog parka, Beograd bi trebalo da razmisli i o kupovini polovnih niskopodnih autobusa, koji će ispunjavati strožije norme izduvnih gasova, biti niskopodni i klimatizovani. Naravno, kao što je slučaj sa automobilima, tako i polovni autobusi mogu biti "mačka u džaku". Zbog toga se ne sme srljati ka takvoj odluci, već je bitno da se vozila detaljno ispitaju. Nakon kupovine, te autobuse je obavezno estetski uniformisati sa ostatkom voznog parka, što je nažalost izostalo u mnogim slučajevima nabavki polovnih vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: